Vašington o turskoj invaziji Iraka

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts zatražio od Turske da povuče vojsku iz Iraka, čim "obavi misiju" protiv Kurda.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

13:55

Default images

Gejts je, u obraćanju novinarima u Kanberi posle razgovora s predstavnicima australijske vlade, izjavio da je suverenitet Iraka važan, ali da treba priznati da je Turska trpela napade PKK, prenela je agencija DPA.

"Govoreći o turskoj operaciji, nadam se da će biti kratkotrajna i precizna, da neće biti gubitaka nevinih života i da će se vojnici povući čim obave zadatak", rekao je Gejts.

Šef australijske diplomatije Stiven Smit je, međutim, bio kritičniji prema Ankari i naglasio je da suverenitet Iraka mora da bude poštovan.

"Turska bi trebalo da poštuje suverenitet Iraka i da se što pre povuče preko granice", rekao je Smit.

Poginulo pet turskih vojnika i 16 pripadnika PKK

Petorica turskih vojnika poginula su danas u sukobima sa pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, čime je bilans žrtava među vladinim trupama od početka invazije na tu zemlju porastao na 12, saopštili su turski bezbednosni izvori.

Prema ovom saopštenju, još 16 pripadnika PKK poginulo je u današnjim sukobima, koji i dalje traju na 15 različitih lokacija u nenaseljenim, planinskim oblastima, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: