"SAD da ponište priznavanje Kosova"

Vojislav Koštunica pozvao SAD da poništi odluku o priznavanju Kosova i time uspostavi vladavinu međunarodnih pravnih normi.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.02.2008.

12:19

Default images

"Sjedinjene Američke Države treba da ponište odluku o priznavanju lažne države na teritoriji Srbije i da omoguće da Savet bezbednosti potvrdi važenje Rezolucije 1244 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", izjavio je Koštunica.

"To je pravi način da se ponovo uspostavi važenje temeljnih načela međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija na Balkanu", kazao je premijer Srbije.

On je rekao da je odgovornost na Sjedinjenim Američkim Državama da omoguće da se stvari vrate u pređašnje stanje i da se, kroz potvrđivanje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti, obezbedi stabilnost i mir u regionu.

"U suprotnom, nastavljanjem politike sile, samo će biti produbljena kriza koja potkopava temelje celokupnog svetskog poretka i preti da ugrozi mir i stabilnost, ne samo na Balkanu", rekao je Koštunica.

Premijer je kazao i da Vlada Srbije visoko ceni stav ogromnog broja država koje nisu priznale postojanje lažne države na tlu Srbije.

"Sve ove zemlje na taj način brane mir, stabilnost i slobodu kao najviše vrednosti savremenog sveta", naveo je Koštunica.

Ristivojević: Da se izbegne veća šteta

I savetnik predsednika Vlade Srbije Branislav Ristivojević, pozvao je danas SAD da ponište odluku o priznavanju Kosova i "izbegnu neuporedivo veću štetu za region i ceo svet".

Ristivojević je agenciji Beta rekao da se region može stabilizovati tako što će SAD poništiti protivpravnu odluku o priznavanju lažne države Kosovo na tlu Srbije.

"SAD su imale potpuno pogrešnu procenu da će otpor Srbije trajati jedan dan i da će biti iskazan kroz malu ljutnju, a da će onda sve biti u redu", rekao je Ristivojević.

On je dodao da će Amerika "danas ili sutra ipak shvatiti da će otpor Srbije trajati sve dok SAD ne ponište priznanje lažne države Kosovo i dok ne priznaju da je Kosovo Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: