Međusobne optužbe kandidata

Hilari Klinton optužila je štab Baraka Obame da rastura letke koji "upadljivo lažno" predstavljaju njen plan zdravstvene zaštite.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2008.

22:19

Default images

Štab Baraka Obame, međutim, tvrdi da su leci tačni i optužuje pretendentkinja na nominaciju Demokratske stranke za predsedničke izbore u SAD Hilari Klinton da vodi negativnu kamapnju. "Sram vas bilo, Barak Obama", rekla je Hilari Klinton novinarima u Sinsinatiju u državi Ohajo, koja je ključna za njeno dalje učešće u predsedničkoj trci.

Ona je navela da štab Obame širi "lažne, obmanjujće, diskreditujuće informacije" o njenom planu zdravstvene zaštite.

Program zdravstvene zaštite je jedna od središnjih tema u kampanjama demokrata.

Hilari Klinton je predložila plan zdravstvene zaštite za koji kaže da je univerzalan, dok za plan Obame ocenjuje da bi ostavio 15 miliona Amerikanaca bez zdravstvene zaštite.

"Senator Obama zna da nije istina da moj plan primorava ljude da plate osiguranje, ako ne mogu da ga priušte", rekla je Klintonova. Ona je kazala da, uprkos tome što je to "upadljiva laž", Obama "nastavlja da troši milione dolara za produžavnje laži".

Klintonova je ocenila da je "destruktivno, posebno za demokratu, da diskredituje opštu zdravstvenu zaštitu".

"Hajde da imamo prave kampanje. Dosta s govorima i velikim skupovima i potom korišćenja taktika pravljenih po scenariju Karla Rova", rekla je Klinton, optužujući time Obamu da koristi metode političkog stratega koji je stajao iza predsednika SAD Džordža Buša.

Portparol Obame, Bil Barton saopštio je da je tačno sve što je navedeno u tim lecima, za razliku od "diskreditujućih napada iz negativne kampanje Hilari Klinton, koja je odbačena u Južnoj Karolini, Viskonsinu i širom Amerike".

Obama je dobio deset uzastopnih pobeda na stranačkim izborima za nominaciju demokrata, uključujući ovonedeljne izbore na Havajima i u Viskonsinu.

Taj senator iz Ilinoisa je takođe ove nedelje pobedio na stranačkom glasanju iz inostranstva.

Prema podacima televizije Si-En-En, Obama, za sada, ima podršku 1.319 delegata, dok Klinton ima 1.250.

Za nominaciju je potrebna podrška 2.025 delegata.

Da bi ostala u trci, kako ocenjuju analitičari, Hilari Klinton mora da pobedi na izborima u Ohaju i Teksasu zakazanim za 4. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: