Fejt: Misija se povukla sa severa

Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt potvrdio je da je misija EU "privremeno povukla svoje osoblje" iz severnog dela Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 23.02.2008.

17:59

Default images

"Privremeno smo povukli svoje osoblje, ali ćemo zadržati jednu kancelariju na severu", rekao je Fejt novinarima u Prizrenu i dodao da se nada će "uslovi uskoro dozvoliti da nastavimo sa našim aktivnostima". Neimenovani međunarodni zvaničnik potvrdio je u izjavi Rojtersu da je mali tim EU premešten pre nedelju dana iz severnog dela Kosovske Mitrovice zbog "bezbednosti".

Rojters prenosi da je kancelarija EU u severnom delu prazna, zaključana i da je čuvaju dva policajca srpske nacionalnosti.

Britanska agencija podseća da je u utorak nekoliko stotina lokalnih Srba zapalilo dva kontrolna punkta na administrativnoj granici centralne Srbije sa Kosovom zbog čega je Kfor intervenisao, a policija UN i carina povukla na 24 sata sa oba punkta.

Fejt je apelovao na kosovske Srbe da sarađuju sa misijom EU.

"Hteo bih od srpske zajednice da zatražim da bude velikodušna i okrene list i unapred se raduje saradnji sa nama", rekao je holandski diplomata.

Fejt je u utorak, dva dana pošto su kosovski Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, doputovao u Prištinu zajedno sa šefom buduće misije EU u pokrajini (Euleks) Iv de Kermabonom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Unija misiju Euleks šalje na Kosovo bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a na osnovu jednostrane "kreativne interpretacije" rezolucije 1244 i uprkos oštrom protivljenju Srbije i Rusije.

Komandant Kfora na severu pokrajine

Komandant KFOR-a general Gzavije de Marnak posetio je danas jedinice međunarodnih snaga stacionirane u severnom delu Kosova.

"Komandant KFOR-a je posetio dve jedinice u Leposaviću i Zubin Potoku. Sastao se sa vojnicima i policajcima UNMIK-a i Kosovske policije službe", navodi se u saopštenju službe za informisanje KFOR-a.

Dodaje se da je general de Marnak posetio i još neke kontrolne punktove KFOR-a u severnom delu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: