SAD - Iran: Zaoštravanje

Američko-iranske nesuglasice o nuklearnom programu Teherana ponovo su jedna od važnih vesti iz sveta.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2008.

16:40

Default images

Naime, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da Ujedinjene nacije imaju veoma jake razloge za uvođenje trećeg kruga sankcija Iranu, ali su vlasti ove zemlje ove tvrdnje kategorički odbile.

Rajsova je dala ovu izjavu komentarišući izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u kome stoji da Iran nije obustavio aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma, uprkos tome što mu je Savet bezbednosti uveo već dva kruga sankcija, zbog straha da bi Teheran mogao da razvije nuklearno oružje.

U izveštaju se navodi i da je Iran počeo da razvija novu generaciju centrifuga i da nastavlja da radi na nuklearnim postrojenjima teške vode.

Istovremeno u izveštaju piše i da je Teheran sarađivao s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u svim drugim oblastima i da je ta agencija za sada ostavila po strani sumnje da su pojedini eksperimenti povezani s nuklearnim programom.

"Komentari Kondolize Rajs su politički i nemaju nikakve veze sa izveštajem Međunarodne agencije za atomsku energiju. I Sjedinjenim Američkim Državama je jasno da je rasprava o iranskom nuklearnom programu u Savetu bezbednosti političko pitanje i da nema nikakvu pravnu osnovu", rekao je Golam Husein Elham, portparol Vlade Irana.

Delovi izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su povoljni po Iran dominirali su na naslovnim stranama novina u ovoj zemlji, a portparol vlade ističe da bi i sama rasprava o mogućem uvođenju trećeg kruga sankcija Teheranu bila velika greška koja bi još više pogoršala američku reputaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: