Jeremić protestuje kod ruske TV

Na zahtev šefa diplomatije Vuka Jeremića, ambasada Srbije u Rusiji uputila protesno pismo uredniku ruske državne televizije.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.02.2008.

14:27

Default images

U protesnom pismu navodi se da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiv nastup novinara Konstantina Sjemina u kojem on upućuje uvrede, opravdava ubistvo demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića i na njegovo ime izriče uvredljivi komentar, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ambasador Srbije smatra da je u pitanju stav novinara, a ne Rusije.

U pismu je izraženo razočarenje zbog ovakvog komenatara na ruskoj državnoj televiziji, posebno u trenutku kada se Srbija suočava sa problemom očivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ambasada Republike Srbije zatražila je da se ruska državna televizija "Rusija" javno ogradi od komentara novinara Sjemina, kao i da rusku javnost upozna sa sadržajem protesnog pisma, ističe se u saopštenju.

Ministar Jeremić ponovo je sinoć razgovarao telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kako bi mu ukazao na neprihvatljivost komentara koje je izneo novinar Sjemin.

Vukićević: Komentar novinara, a ne stav TV ili Rusije

Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević izrazio je danas uverenje da se u slučaju uvredljivog komentara u vestima ruske državne televizije "Rusija" na račun ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića radi o "komentaru jednog čoveka i da iza toga ne stoje ni taj tv kanal, ni sama Rusija".

Izražavajući razočaranje i čuđenje zbog reportaže u kojoj se vređa ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić, Vukićević je u izjavi radiju "Glas Rusije" rekao da "svako ima pravo na sopstveno mišljenje, ali ne i da govori o zasluženom metku".

"Podsetiću da je ljudima koji su ubili premijera suđeno", rekao je ambasador "Glasu Rusije".

Prema rečima Vukićevića, "reportaža se pojavila u najnepogodnijem trenutku, kada se Srbija bori za očuvanje svoje celovitosti i dostojanstvo" i "ne odgovara duhu uzajamnih odnosa dve zemlje".

"Glas Rusije" je preneo i stav novinara, kolega sa televizije "Rusije", da "kanal ne može da iskontroliše svaku reč koja se kaže sa ekrana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: