Oprez i protivljenja nezavisnosti

Bivši kanadski premijer smatra da bi njegova zemlja trebalo da bude oprezna sa Kosovom. Španija i Slovačka protiv nezavisnosti.

Izvor: Beta

Subota, 23.02.2008.

11:34

Default images

Žan Kretjen je potrebu za opreznošću obrazložio činjenicom da i u Kanadi ima onih "koji žele da se odvoje od Kanade".

"Francuzi imaju problem sa Korzikom, Španija sa Baskijom, Škoti bi mogli da napuste Veliku Britaniju, Belgija ima svoje probleme, a Putin takođe ima mnogo problema sa državama koje bi želele da odu iz Rusije", rekao je Kretjen sinoć novinarima pošto je primio najviše kanadsko odlikovanje za svoju 40-godišnju političku aktivnost i javnu delatnost.

Kretjen (74) bio je lider Liberalne partije od 1990. do 2003. i premijer Kanade od 1993. do 2003. godine.

Njegova vlada je 1999. godine energično podržala NATO intervenciju na Kosovu, a kanadski avioni su aktivno učestvovali u bombardovanju Srbije.

Pod njegovim rukovodstvom, kanadska vlada je takođe organizovala prekookeanske vazdušne mostove kojima je 5.300 Albanaca sa Kosova prihvaćeno u Kanadi sa izbegličkim statusom.

Žan Kretjen je još podsetio da je njegova vlada donela "Clarity Act", zakonski dokument koji su precizirana osnovna pravila za moguću nezavisnost frankofone provincije Kvebek.

Vlada Kvebeka predvođena separatističkom Kvebečkom partijom održala je 1980. i 1995. godine referendume za otcepljenje te provincije, ali su oba bila neuspešna. Na drugom, u vreme Kretjenove vladavine, separatisti su izgubili "za dlaku", razlika u glasovima bila je manja od jednog procenta.

Kretjen nije želeo da komentariše stav sadašnjeg lidera opozicione Liberalne partije Stefana Diona, takođe protivnika kvebečkog separatizma, koji je javno ohrabrio vladu da prizna kosovsku nezavisnost.

"Ima vrlo malo sličnosti između Kvebeka i Kosova. Čini se da tamo na Kosovu nema bilo kakvih mogućnosti za pomirenje te je stoga doneta odluka najbolje rešenje", smatra Dion.

I lideri ostale dve opozicione partije u kanadskom parlamentu, Žil Disep - Kvebečki (separatistički blok) i Džek Lejton - Nova demokratska partija javno su se založili da Kanada prizna nezavisnost Kosova.

Manjinska kanadska vlada koju predvodi lider Progresivno-konzervativne partije Stiven Harper slučaj priznavanja Kosova još uvek "razmatra".

"Madrid ne može da prizna"

Španski državni sekretar za spoljne poslove Bernardino Leon Gros izjavio je danas da Španija ne može da prizna nezavisno Kosovo ne samo zbog pravnih razloga, već i zato što je pozivanje na čisto etničke osnove u suprotnosti sa principima na kojima počiva Evropa.

Španski zvaničnik je naglasio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Poveljom svetske organizacije i Završnim aktom iz Helsinkija, preneo je nemački radio "Dojče vele".

Gros je, osim navedenih pravnih razloga, unilateralno proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine ocenio "suprotnom" svemu što je međunarodna zajednica proklamovala na Balkanu još od događaja tokom devedesetih godina prošlog veka.

Fico: Slovačka neće trpeti pritiske

Priznanjem nezavisne države Kosovo grubo je prekršeno međunarodno pravo a Slovačka neće dozvoliti nikakve pritiske da Kosovo prizna, rekao je danas slovački premijer Robert Fico.

"Dok se ne ispravi teška greška u međunarodnom pravu koja se desila, ne možemo da pristupimo priznavanju Kosova kao samostalne države, jer jednostrano proglašenje odbijamo", rekao je Fico za slovački radio.

Slovačka će, prema njegovim rečima, principijelno postupati i u slučaju Kosova, kao što je to činila i u vezi sa Irakom i povukla svoje vojnike.

"Nećemo dozvoliti da na nas vrše pritisak", naglasio je Fico.

Dodao je da slovačka vlada očekuje da će o Kosovu i dalje raspravljati Savet bezbednosti UN i EU.

"Ako se stvari (povreda međunarodnog prava) ne isprave, ne mogu da zamislim da bi Slovačka mogla da promeni svoj stav", kazao je Fico.

Slovačka je odmah po proglašenju nezavisnosti Kosova prošle nedelje odbila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš najavio je da će Slovačka pažljivo pratiti razvoj na Balkanu i raspravu oko Kosova u EU i UN i da će za oko četiri meseca razmotriti da li ima povoda da svoj sadašnji stav revidira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: