Jurišić negira krivicu

Optuženi za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, na početku suđenja odbacio je navode optužnice.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

16:29

Default images

Optuženi Ilija Jurišić odbacio je danas na početku suđenja pred Većem za ratne zločine u Beogradu navode optužnice koja ga tereti za upotrebu nedozvoljenih sredstava prilikom povlačenja kolone JNA iz Tuzle 1992. godine, kada su stradala 92 vojnika. "Nisam nikakav kriminalac, pogotovo nisam ratni zločinac. Nisam uradio ništa nezakonito, a pogotovo ne delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Jurišić iznoseći odbranu.

On je kazao da je svestan da je rat kao pojam najretrogradniji čin za uništenje čoveka i da se tokom rata molio da ne uradi nešto što bi se kosilo sa njegovom savešću.

"Spadam u one koji su najmanje prizivali nesreću u Tuzli. Da je bilo više razuma i strpljenja, to je moglo da se spreči, i zbog toga sam kao čovek tužan", kazao je Jurišić i uputio saučešće porodicama nastradalih vojnika JNA.

Šestdesetčetvorogodišnjeg Jurišića optužnica tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti u Tuzli, izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA, kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima, koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obeleženim sanitetskim vojnim vozilima.

Kolona JNA je, kako se navodi u optužnici, u potpunosti poštovala odluku Predsedništva BiH o mirnom izmeštanju sa teritorije BiH i postignuti sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju, kao i date garancije postignute između vojnih i civilnih vlasti u Tuzli sa predstavnicima JNA.

Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine, po međunarodnoj poternici, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu za Nemačku.

Prema krivičnom zakonu, za krivično delo koje se Jurišiću stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od pet do 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: