"Rusija bi mogla primeniti silu"

Dmitrij Rogozin upozorio da bi Rusija mogla da primeni silu ako NATO i Evropska unija budu "izazivali" UN u vezi s Kosovom.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 22.02.2008.

14:39

Default images

"Ako EU prihvati jedinstven stav i NATO prekorači svoj mandat na Kosovu, to će izazvati UN, pa ćemo i mi onda poći od činjenice da treba primenjivati grubu silu, koja se zove oružana sila, da bi nas poštovali", izjavio je ruski predstavnik u NATO-u na konferenciji u Briselu.

Inače, Rusija je danas odbacila kao netačne spekulacije da stoji iza sinoćnih nereda u Beogradu, posle demonstracija zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin odbacio je kao "čistu laž" izjavu bivšeg američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka da Rusija ima veze sa sinoćnim neredima u Beogradu, kada je zapaljena ambasada SAD. "To je čista laž. To je pokušaj da se na Rusiju stavi odgovornost za očigledno spontanu reakciju srpskog društva", rekao je Rogozin u uključenju u program ruske televizije iz Brisela.

Ruski predstavnik u NATO-u primetio je da je tako Moskvi moguće pripisati i "odgovornost za uragane u američkim državama ili pad američkog satelita na Poljsku".

"Kada iz zemlje otkidaju srce, ona neće mirno posmatrati kako joj iz tela teče krv. Ne bismo ni mi mirno gledali kada bi od nas otkidali Vladimirsku oblast. Kosovo je zemlja na kojoj se rađala srpska pravoslavna civilizacija", naveo je Rogozin.

"Više puta su nam nagoveštavali da treba da izmenimo poziciju o 'kosovskom pitanju', ali je pritisak na nas beskoristan. Na našoj strani je istina, i ona nam omogućava da zauzmemo jasnu poziciju", kazao je ruski ambasador pri NATO-u.

Holbrukove tvrdnje jasno su odbacili i predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin i predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov.

"Ove izjave smatramo neprimerenim. Njima se pokušava svaliti krivica na drugoga. Ljudi koji su se zalagali za proglašenje nezavisnosti Kosova trebalo je da predvide posledice ovog koraka. A Ričard Holbruk, koji je dosta učestvovao u balkanskim zbivanjima, morao je to da zna", naveo je Kaminjin.

Mironov je kazao da Rusija nije nikog i nikada podsticala na estremističke akcije.

"Mislimo da je nedopustivo uništavati i paliti, čak i ako se rukovodite svetim motivima", kazao je on.

Rusija za nezavisnost severa?

Ruska državna agencija Itar-tas prenela je danas izjavu neimenovanog "visoko rangiranog" ruskog diplomate u Moskvi da je Rusija spremna da podrži težnju kosovskih Srba ka nezavisnosti.

"Mi ćemo podržati Srbe na Kosovu koji ne žele da žive u nezavisnoj Pokrajini", rekao je sagovornik ruske državne agencije, precizirajući da se "radi o Kosovskoj Mitrovici".

Prema istom izvoru, "Moskva neće dopustiti puno međunarodno priznanje Kosova".

"Mi ćemo blokirati sve slične predloge u Savetu bezbednosti UN i sarađivati sa zemljama koje su protiv kosovske nezavisnosti", rekao je taj diplomata, dodajući da je o tome bilo reči prilikom "poslednjih razgovora predsednika Rusije i Srbije".

Izvor ruske agencije je rekao i da se "ne razgovara o uvođenju ruske vojske na teritoriju Kosova".

Berns: Rusija malo sarađuje

Rusija se pokazala kao "malo kooperativna" u vezi sa nasiljem koje je izbilo nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je danas američki podrsekretar Nikolas Berns.

Berns nije, međutim, optužio Moskvu da je podsticala tenzije.

"Rusi imaju i prilično ciničnu politiku", rekao je Berns za američku TV Foks, nakon jučerašnjih napada grupe demonstranata na ambasade u Beogradu, u kojima je zapaljena američka ambasada,

On je rekao da Rusi nisu na Kosovu i da ne čine ništa za građane Kosova.

"Oni, dakle, ostaju u pozadini i uglavnom nisu mnogo kooperativni", rekao je Berns izbegavši, kako navodi AFP, da direktno odgovori na pitanje da li je Rusija podstakla tenzije u Srbiji.

SAD, međutim, ne smatraju da bi neslaganja sa Rusijom i Srbijom mogla da se prodube, rekao je američki diplomata.

"Ne mislim da bi ovo moglo da vodi bilo kakvom oružanom sukobu. To nikako", rekao je Berns.

On je dodao da se pripadnici Vojske Srbije nalaze u kasarnama, a da je "spektakl koji se dešava na Kosovu", odnosno današnji protest u Kosovskoj Mitrovici, "u velikoj meri simboličan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: