Priznanje Kosova i referendum u RS

Parlament RS ne priznaje i ne prihvata nezavisnost Kosova, stoji u rezoluciji izglasanoj sinoć. Miroslav Lajčak zabrinut.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2008.

06:53

Default images

Narodna skupština Republike Srpske donela je sinoć rezoluciju kojom ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i ističe da ukoliko veći broj zemalja članica UN, pre svega EU, prizna Kosovo, onda parlament RS ima pravo da raspiše referendum o svom državno-pravnom statusu.

Parlament Republike Srpske traži od svih predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine da ne dozvole da organi BiH priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti da uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću i ocenjuje neprihvatljivim akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.

Rezolucijom se osuđuju zemlje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i pozivaju države članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje regiona i Evrope, da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer je to suprotno povelji UN, osnovama međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da obezbede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Ukoliko veći broj zemlja članica UN, a pre svega Evropske unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova, Narodna skupština RS smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredeljenje do razdruživanja, kaže se u rezoluciji.

U tom slučaju, parlament Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu.

U rezoluciji se navodi da, ako se u institucijama BiH ne prihvati dejtonski položaj i ovlaštenja RS, nastavi pritisak da se menja njen status protivno njenoj volji i ukoliko BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova, RS će ući u proceduru utvrđivanja svog državotvornog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rešavanja pitanja odnosa u BiH.

Narodna skupština RS smatra da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj meri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

Na kraju rezolucije, koju je podržalo 70 poslanika srpskih stranaka, upućen je poziv građanima Republike Srpske na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti RS.

Lajčak zabrinut zbog rezolucije

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izrazio je danas zabrinutost zbog usvajanja rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Skupština RS usvojila je sinoć rezoluciju, kojom se, pored ostalog, tvrdi da taj entitet u BiH ima pravo na organizovanje referenduma o njenom pravnom statusu. Skupština se izjasnila i protiv proglašenja nezavisnosti Kosova.

Lajčak je podsetio da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Entiteti u BiH, prema Dejtonskom sporazumu, nemaju pravo na otcepljenje od BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine, uključujući postojanje entiteta, može se menjati samo u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom", saopštio je danas Lajčak.

On je osudio i jučerašnje "nasilje u Banjaluci i nanošenje štete dimplomatskim predstavništvima" i istovremeno pozdravio pozive Skupštine RS i premijera RS Milorada Dodika na smirivanje situacije.

Lajčak je ocenio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS reagovalo juče na demonstracijama u Banjaluci profesionalno i izrazio nadu da će vlasti RS i BiH ispunjavati svoje obaveze i održavati javni red i mir.

I član Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da "rezolucija protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, koju je juče usvojila Narodna skupština Republike Srpske, nema nikakvog pravnog efekta".

"Entiteti nisu države i nemaju takvu nadležnost", izjavio je Silajdžić danas u Sarajevu.

On je dodao da će Predsedništvo BiH zaštititi integritet BiH koji je neupitan i odbacio mogućnost održavanja referenduma o statusu RS.

Američka kancelarija privremeno zatvorena

Američka kancelarija u Banjaluci zatvorena je posle incidenta koji se dogodio kada je veća grupa mladih, koji su protestvovali zbog nelegalne odluke o nezvisnosti Kosova, pokušala probiti do zgrade, gde je smeštena ta kancelarija.

Odluku o privremenom zatvaranju američke kancelarije doneo je ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, koji je rekao da je to učinjeno zbog mogućih novih incidenata.

Tokom jučerašnjeg protesta u Banjaluci mladi tog grada, studenti i srednjoškolci, su u više navrata pokušali da svoje nezadovoljstvo proglašenjm nezavisnosti Kosova pokažu pred predstavništvima stranih zemalja u RS, koje su gađali kamenicama.

Veće incidente sprečila je policija, koja i danas obezbeđuje sve objekte stranih zemalja u RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: