Redžepi: Na Kosovo uz ličnu kartu

Bivši premijer Kosova Bajram Redžepi izjavio da će se granica Srbije sa Kosovom i dalje moći prelaziti samo sa ličnom kartom.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

09:29

Default images

Prema njegovim rečima, cilj je da se građanima olakša kretanje. "Kosovo i Srbija će morati da pronađu neko demokratsko, zajedničko rešenje za taj problem. Jer, mnogo građana Srbije ima rođake koji žive na Kosovu, baš kao što i mnogo kosovskih Albanaca ima rođake u Srbiji", rekao je Redžepi za današnji novosadski Dnevnik.

On je izrazio nadu da ekonomske veze između Kosova i Srbije neće biti pokidane nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ono što je sigurno, Kosovo neće težiti izolaciji i neće se ponašati kao neke druge male države, koje su odmah po sticanju nezavisnosti krenule da naokolo pokazuju mišiće", naveo je Redžepi.

Nojkić: Zabrinutost južno od Ibra

Predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić je danas izjavio da su "Srbi južno od Ibra veoma zabrinuti".

"Ta zabrinutost nije samo zbog onoga što se desilo 17. februara, već i što se dešava potom. Strepnja i slutnja da će doći do podele Kosova i da će srpski narod, koji živi južno od Ibra, platiti zbog povlašćene pozicije onih koji žive na severu se, praktično, ostvarila", rekao je on za FoNet. Nojkić kaže da kod Srba koji žive južno od Ibra "naročito izaziva zabrinutost stav Vlade Srbije i ono što je ministar Slobodan Samardžić vrlo jasno rekao da će reintegracija severnog Kosova u Srbiju biti odmah, a da sa ostalim delovima kako situacija bude nalagala".

"Situacija je trenutno takva da reintegracija ostalih delova Kosova nije moguća, jer za razliku od severa, oni nisu prislonjeni na Srbiju. Zbog zatvaranja ova dva prelaza na administrativnoj liniji, mi koji živimo južno od Ibra smo već imali probleme, došlo je i do prekida poštanskog saobraćaja", rekao je on.

Nojkić kaže da je "očigledno da postoji namera države Srbije da se ta dva carinska prelaza pomere i postave južno od Ibra, što praktično znači da ćemo mi biti ostavljeni iza tih carinskih i graničnih prelaza".

Po njemu "to vrlo jasno znači da, bez obzira na naloge iz Beograda, Srbi koji žive južno od Ibra moraju da uspostave komunikaciju sa delom privremenih institucija i UNMIK carinom, ako žele da i dalje žive u svojim domovima ovde".

M. Trajković: Nadam se da CG neće priznati Kosovo

Lider Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momčilo Trajković izjavio je da se nada da bez obzira na neke najave vlast Crne Gore neće priznati jednostrano proglašenu državu Kosovo.

Trajković je u Jagodini novinarima rekao da misli da je vlast Crne Gore dovoljno mudra i da ih njihovi mentori neće sada pritiskati da priznaju nezavisnu državu Kosovo.

"Uzimajući u obzir da čitava današnja politika Crne Gore je deo separatističke politike može se desiti da ukoliko budu pritisnuti od onih koji stoje iza njih da će i priznati nezavisno Kosovo", kazao je Trajković i izrazio nadu da će Crna Gora ostati u krugu velikog broja zemalja koji neće priznati Kosovo.

"Voleo bih da tako bude, mada bih više voleo, nego što će tako biti", rekao je Trajković.

U cilju opstanka Srba na Kosovu prema rečima Trajkovića potrebna je nova državna strategija koja bi ohrabrila Srbe da ostanu na Kosovu. Ona bi omogućila da se teret opstanka kroz državni Fond za Kosovo ravnomerno rasporedi na sve Srbe koji u najvećem broju teško žive, za razliku od zaposlenih u javnim preduzećima, prosveti i zdravstvu koji žive dobro i primaju dva puta uvećane plate.

Momčilo Trajković je u Jagodini boravio sa predstavnicima Srba iz mesnih zajednica Laplje selo, Čaglavica i Preoce kojima je predsednik opštine Dragan Marković Palma uručio po 400.000 dinara kao pomoć jagodinske opštine i tom prilikom najavio dalju pomoć Jagodine u narednom periodu već za jun kada će oko 500 dece iz ovih mesta biti gosti svojih vršnjaka iz Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: