"Ugrožena evropska budućnost"

Vuk Jeremić izjavio da je evropska budućnost Srbije ugrožena jer su neke članice EU priznale nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

07:10

Default images

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je tokom aktivnog diplomatskog dana u institucijama EU u Strazburu prvo govorio pred Komitetom ministara Saveta Evrope. Zatim se obratio Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rečenicom: "Stojim pred vama danas kao ponosan i postiđen Evropljanin."

"Stojim kao neko ko, u svom srcu, zna da je ono što je učinjeno Srbiji fundamentalno kršenje same prirode, ne samo međunarodnog sistema, već i vrednosti koje drže evropsku građevinu", rekao je Jeremić. Evropska budućnost Srbije je ugrožena zato što su neke zemlje članice Evropske unije priznale nezavisnost Kosova, rekao je on.

Odnosi Srbije i nekih članica EU ugroženi su, rekao je Jeremić, i upozorio da Srbija ne može da ubrza napore da se priključi Evropi.

"Mi smo za mir. Mi smo za sporazum. Mi smo za jedinstvo. Mi smo Evropljani. Kosovo će zauvek ostati deo Srbije", rekao je Jeremić pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

"Moram da kažem, razočarano, sa žaljenjem, da nijedna zemlja ne može da računa na nastavak istih odnosa sa Srbijom, posle unilateralnog i suverenog akta svojih vlada da prekrše zakon i naš teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje. Srbija je dovedena u situaciju da nema izbora", rekao je Jeremić.

Burna sednica Evropskog parlamenta

Kosovo je bila jedna od glavnih tema i veoma burne sednice Evropskog parlamenta, koja je izazvala podelu među poslanicima.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsedavajući Savetu ministara EU Dimitrij Rupel izjavili su da bi Srbi trebalo da "okrenu kosovsku stranicu" i posvete se integraciji u EU.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak ocenila je da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo neizbežno.

"Nezavisnost Kosova je proglašeno, Kosovo je država! Misija EULEKS biće poslata. To nije napad na Srbiju. Mislim da je misija potrebna i Srbima na Kosovu", izjavila je Doris Pak.

Fransis Vurc, iz Ujedinjene evropske levice, zastupao je drugačiji stav.

"Unilateralno priznanje raspiriće nacionalizam na Balkanu, umesto da eliminiše njegove korene. Štaviše, Unija se sada suočava sa besom Srba, bez kojih nije moguće napraviti regionalnu saradnju. Ne govorim o onima kojima nedostaje Milošević, već o onima koji su protiv njega, koji su sada većina", rekao je Vurc.

Iako su do sada u prilog srpskom stavu o Kosovu uglavnom govorili pripadnici manjih partija levice i desnice, ovog puta glasno su se pridružili i pripadnici raznih političkih frakcija Francuske, Španije, Rumunije, Grčke i Slovačke.

Tokom rasprave u parlamentu, poslanik iz Grčke Atanasios Pafilis uzviknuo je: "Stop dvoličnosti!"

Petering: Povlačenjem ambasadora na šteti Srbija

Predsednik Evropskog parlamenta Hans Gert Petering izrazio je žaljenje što Srbija zbog Kosova povlači ambasadore iz nekih zemalja EU, i u današnjem "Pravu" upozorio da će time Beograd naškoditi pre svega sebi.

"Povlačenje ambasadora nije u interesu Srbije i žalim zbog toga. Ako ih povuku iz zemalja članica EU, imaće probleme pre svega oni sami. Nagovestiće da se odnosi Srbije i EU ne poboljšavaju", rekao je Petering u intervjuu češkom listu.

Predsednik EP je podsetio da su srpski birači na nedavnim izborima dali predsedniku Srbije Borisu Tadiću mandat da ih približi Evropi, a ne udalji i dodao da se "Tadić trudi".

"Verujem da će EU i Srbija, kada se situacija oko Kosova smiri, obnoviti normalne odnose", rekao je Petering, naglasivši da će jednog dana Srbija i Kosovo opet biti zajedno u EU.

Nezavisnost Kosova bila je po oceni Peteringa jedino moguće rešenje pošto idealno ne postoji.

"Omogućili smo nezavisnost Kosova pod određenim uslovima. To, međutim, ne znači da smo priznali državu, pa ćemo je sada zaboraviti. I dalje snosimo odgovornost za razvoj u njoj", rekao je evropski zvaničnik.

Petering je u intervjuu naglasio da je zaštita Srba na celoj teritoriji Kosova, pa i u oblasti Kosovske Mitrovice, odgovornost nove kosovske vlade.

"Ona mora da štiti svoje stanovništvo, uključujući i Srbe. Manjine u zemlji moraju da imaju sva prava, garancije i budućnost kao Albanci", kazao je Hans Gert Petering današnjem "Pravu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: