Region, uglavnom, oprezno o Kosovu

Države regiona, za sada, ne izdaju saopštenja o svojim planovima oko (ne) priznavanja nezavisnog Kosova. Izuzetak je Albanija.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2008.

18:27

Default images

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić ocenio je da promena statusa Kosova nije stvar Bosne i Hercegovine, te da "u tom okviru, BiH neće dozvoliti mešanje u svoje unutrašnje stvari".

"Nadležne institucije u BiH dužne su da zaštitite mir i sigurnost građana u slučaju pokušaja prenošenja napetosti u BiH. To se posebno odnosi na povratničku populaciju koja je u centru pažnje domaćih nadležnih institucija i međunarodnog faktora", saopštio je danas Silajdžić.

On je podsetio da je BiH nezavisna i međunarodno priznata država, te da tu činjenicu "ne može promeniti promena statusa Kosova niti bilo koja druga okolnost u regiji ili izvan nje".

"U odnosima sa BiH, očekujemo da Republika Srbija odnose zasniva na principu međusobnog uvažavanja te poštivanja međunarodnog prava uključujući i obaveze koje je Srbiji nametnula presuda Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine", saopštio je Silajdžić.

RS ne priznaje nezavisno Kosovo

Republika Srpska ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i neće dozvoliti da bilo koji organ BiH donese odluku o priznavanju ili uspostavljanju međudržavnih veza sa jednostrano proglašenim nezavisnim Kosovom.

To piše u večeras objavljenoj zajedničkoj izjavi predsednika RS Rajka Kuzmanovića, predsednika parlamenta RS Igora Radojičića i premijera RS Milorada Dodika.

U izjavi najviših funkcionera RS ocenjuje se da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neprihvatljiv čin razbijanja terotorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije, protivno njenoj volji i ustavno-pravnom poretku.

"Ovo je i akt protivan Povelji UN i Rezoluciji 1244 UN i kao takav mora biti međunarodno odbačen i nepriznat", piše u toj izjavi.

Dalje se navodi da RS, poštujući Sporazum o specijalnim i paralelnim
vezama sa Srbijom, izražava punu podršku organima vlasti, narodu i građanima Srbije da sačuvaju teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje na čitavoj teritoriji, uključujući i Kosovo i Metohiju.

RS je pozvala i druge zemlje da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, navodeći da bi priznavanje takve nezavisnosti od strane članica UN predstavljalo opasan međunarodni presedan sa nepredvidivim, dugoročnim posledicama, pre svega, u regionu i Evropi.

Zvaničnici RS još ocenjuju da bi priznavanjem nezavisnosti Kosova zemlje članice UN prihvatile novo tumačenje Povelje UN i novu praksu u međunarodnim odnosima po kojima pravo na samoopredeljenje na delu teritorije države članice UN, izraženo većinskom voljom lokalnog stanovništva, čak i uz protivljenje matične države, ima prioritet nad poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i zaslužuje međunarodno priznanje.

RS je pozvala međunarodne snage na Kosovu da garantuju mir i
sigurnost kosovskim Srbima i da ne dozvole nasilje ili bilo kakav oblik pritiska od većinskog, albanskog stanovništva.

U izjavi se poručuje da je RS spremna da pruži ekonomsku pomoć Srbima na Kosovu.

Najviši zvaničici RS smatraju da građani imaju legitimno pravo da na miran i dostojanstven način izraze svoje nezadovoljstvo i neslaganje jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, ističući da bi bilo kakvi incidenti, provokacije ili nasilne akcije samo nanele štetu RS i njenoj stabilnosti i jedinstvu.

"Oni bi predstavljali akte usmerene protiv RS", ističe se u izjavi.

Rukovodstvo RS je poručilo da su sve institucije tog entiteta "jedinstvene i da funkcionišu u punom kapacitetu, svesne svoje odgovornosti i obaveza" i da će voditi politiku u interesu RS i njenih građana.

Dodik: Potez BHT1 direktna provokacija

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je direktan prenos ceremonije proglašenja nezavisnosti Kosova na Javnom servisu BiH - BHT1 "direktna provokacija upućena srpskom narodu".

Navodeći da "svi dobro znaju da je većina građana RS protiv proglašenja nezavisnosti Kosova i da je to težak trenutak za njih", Dodik je novinarima rekao da je potez BHT1 "nedopustiv" i da ta medijska kuća pokazuje "neskriveni animozitet prema Srbima u RS".

"Ovo je vrhunac cinizma i direkta provokacija, pokrivena pričom o slobodi medija i mnogo čemu drugom. Kao čovek koji plaća RTV pretplatu, doveden sam u situaciju da li ću to uraditi i ubuduće", kazao je premijer RS.

Predstavnici svih većih srpskih političkih partija danas su najoštrije osudili odluku BHT1 da direktno prenosi ceremoniju proglašenja nezavisnosti Kosova u Prištini.

Zagreb: Pratimo situaciju

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija saopštilo je danas da vrlo pažljivo prati sve događaje vezane uz Deklaraciju o nezavisnosti koju je danas izglasala Skupština Kosova.

"Naše Ministarstvo vrlo pažljivo prati sva zbivanja oko odluke skupštine Kosova o nezavisnosti. Pažljivo se prate i reakcije drugih zemalja, a Ministarstvo će, sledom toga, postupiti u skladu sa vlastitom procenom", navodi se u saopštenju koje je novinarima danas objavio portparol Ministarstva inostranih poslova Mario Dragun.

Dragun nije precizirao u kom vremenskom periodu bi Hrvatska mogla doneti konačnu odluku o tome hoće li i kada priznati novoproglašenu državu Kosovo.

Predstavnici hrvatskog političkog vrha ranije su u medijima najavljivali da službeni Zagreb neće žuriti sa priznanjem Kosova i da će po tom pitanju slediti primjer većine članica Evropske unije.

Internet sajt "Indeks" večeras je objavio kratku izjavu hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, koji je rekao kako "Hrvatska ne treba samo slepo da slediti druge države, već bi Srbiji trebalo pomoći na sve moguće načine, u prvom redu otvaranjem realne perspektive za ulazak u Evropsku uniju".

Pupovac: Teško proceniti posledice

Poslanik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je da je, u ovom trenutku, teško proceniti koje će posledice izazvati promena statusa Kosova i najava priznanja nezavisnosti nove države od strane dela vodećih država sveta.

"Sasvim je sigurno da, bar za neko vreme, ne može ostati niti samo Kosovo, a ni odnosi u regionu bez ozbiljnih posledica. Naravno, na dugu stazu je teško predvideti kakve će to psihološke i političke posledice izazvati među narodima na jugoistoku Evrope", rekao je Pupovac za internet sajt "Indeks".

"Od početka sam smatrao da bi zemlje u regionu trebalo da imaju specifičan odnos po pitanju Kosova. One ga najbolje znaju, najbolje znaju njegove posledice po odnose između eksjugoslovenskih naroda i Hrvatska sasvim sigurno spada u red zemalja koje to znanje deli bolje nego mnogi drugi", naveo je Pupovac.

Makedonija: Bez izjašnjavanja

Makedonija će veoma pažljivo, oprezno i ozbiljno razmotriti situaciju u regionu i u skladu sa državnim i nacionalnim interesima doneti odluku o priznavanju ili nepriznavanju nezavisnosti Kosova, saopštio je porptarol Vlade Makedonije Ivica Bocevski.

Republika Makedonija će "veoma pažljivo, ozbiljno i oprezno pratiti razvoj stanja u regionu u narednom periodu i u donošenju odluke će se rukovoditi interesima svojih građana i kao i državnim i nacionalnim interesima".

Bocevski nije hteo da precizira kada će i da li će Makedonija priznati Kosovo.

Mediji za sada samo špekulišu izjavama neimenovanih vladinih zvaničknika da Makedonija neće biti ni prva ni poslednja zemlja koja će priznati nezavisnost Kosova. Prema tim navodima priznanje će se najevrovatnije dogoditi nakon što Kosovo priznaju SAD i većina evropskih zemalja.

Albanci u Makedoniji proslavljaju

Albanci u Makedoniji proglašenje nezavisnosti Kosova dočekuju u euforičnoj atmosferi i bez incidenata.

U Skoplju, Tetovu, Gostivaru, Debru i drugim makedonskim gradovima počinje slavlje na ulicama a pevaju se albanske pesme i vijore zastave SAD i Evropske unije.

Na trgovima u ovim gradovima uživo se prenosila sednica kosovske skupštine.

Sve skupove u Makedoniji organizuje Demokratska unija za integraciju, dok je partija Menhuda Tacija Demokratska stranka Albanaca zamolila građane da nezavisnost Kosova proslave u svojim domovima.

Veliki broj Albanaca iz Makedonije jutros su otišli u Prištinu da zajedno s kosovskim Albancima proslave nezavinsost. Očekuje se da će njihov broj porsti tokom dana.

Beriša: Albanija pozdravlja nezavisnost Kosova

Albanija pozdravlja proglašenje nezavisnosti Kosova i smatra 17. februar danom "svog preporoda", izjavio je albanski premijer Salji Beriša.

"17. februar, to je dan preporoda Kosova, nakon tolikog žrtvovanja svih onih koji su branili čast i dignitet nacije", izjavio je Beriša.

Sve albanske TV stanice direktno su prenosile sednicu kosovskog parlamenta na kojoj je danas usvojena deklaracija o nezavisnosti Kosova.

"Odajemo počast svima onima koji su doprineli toj nezavisnosti, SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, ali i NATO i svim međunarodnim organizacijama koje su stale na stranu slobode", kazao je albanski premijer.

Na Balkanu sada postoji "slobodniji, stabilniji, pravedniji nego ikada" region.

"Danas na Balkanu počinje nova epoha, epoha evroatlantskih integracija, epoha u kojoj će biti okončana neprijateljstva i kojom se otvara novo poglavlje saradnje".

Podgorica bez zvanične reakcije

Zvanična Podgorica neće se danas oglašavati povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rečeno je u kabinetima premijera i predsednika Crne Gore.

Kako je ranije saopšteno iz crnogorskog ministartva inostranih poslova, Crna Gora neće istrčavati sa odlukom povodom nezavisnosti Kosova. Pomoćnica ministra Irena Radović je kazala da će Crna Gora, u tom slučaju, slediti svoje evropske i evroatlantske ciljeve i regionalnu stabilnost.

Povodom nezavisnosti Kosova oglasio se jedino Demokratski savez Mehmeta Barthija koji je pozdravio tu vest, uz ocenu da je borba naroda Kosova bila opravdana, kao i stvaranje države i da to potvrđuje "bezrezervna podrška čitavog demokratskog sveta".

Kako je saopšteno iz te stranke, DS je na svečanoj sednici u Tuzima, poželeo prosperitet svim građanima Kosova, "afirmišući najveće
vrednosti u izgradnji savremenog demokratskog multietničkog društva Kosova".

"Izražavamo zahvalnost svim građanima Kosova na dostojanstvenoj proslavi povodom ovog istorijskog čina, ne samo za građane Kosova, već i za sve miroljubive narode, u borbi za vekovno oslobođenje i očcuvanje nacionalnog identiteta", kaže se u saopštenju.

Vest o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, Albanci iz Crne Gore dočekuju mirno, bez organizovanog slavlja.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je danas agenciji Beta da je nakon što je proglašena nezavisnost Kosova stanje u Crnoj Gori apsolutno mirno i da do sada nije bilo ikakvih nereda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: