Evropa i nezavisnost Kosova

EU će pripremiti večeras u Briselu zaključke o Kosovu koje će sutra usvojiti Savet ministara EU, preneli su Tanjugu izvori u Uniji.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

18:00

Default images

Savet ministara EU bi sutra trebalo da "primi k znanju" jednostrano proglašenje nezavisnosti Prištine, dok će odluku o priznavanju otcepljenja Kosova od Srbije prepustiti državama članicama. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da su stabilnost Kosova i čitavog Balkana ključni i pozvao na mir i odgovornost.

”U stalnom sam kontaktu s Kosovom i liderima u regionu, želim da podvučem da je stabilnost Kosova i čitavog regiona ključna”, izjavio je Solana.
”Dakle, pozivam sve da mirno i odgovorno reaguju. Uveren sam da će lideri Kosova biti na visini odgovornosti u ovom kritičnom trenutku”, istakao je on.

Doris Pak: Hitno priznati Kosovo

Predsedavajući delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak pozvala je danas sve članice Evropske unije da "hitno" priznaju otcepljenje Kosova od Srbije.

"Ovo je važan dan za Kosovo. Građani Kosova i njihovi politički lideri su se ovome dugo nadali. Mirovna poruka Ibrahima Rugove je konačno prihvaćena", izjavila je nemački poslanik, koja je više od deceniju lobirala za otcepljenje južne srpske pokrajine.

"Ja se osećam blisko narodu Kosova i delim s njima moja osećanja", izjavila je ona.

"Nadam se da će s jasnim statusom Kosova, Srbija konačno moći da iskoristi sav svoj potencijal da se pripremi za pridruženje EU i ostavi iza sebe teret prošlosti", poručila je Pakova.

"Velika odgovornost je i na međunarodnoj zajednici: pozivam države članice EU da kažu 'da' narodu Kosova i da hitno priznaju nezavisnost", izjavila je ona.

SE: Uzdržati se od nasilja

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Luis Marija de Puč, povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, pozvao je danas sve strane da održe svoja obećanja da će sačuvati mir i dijalog u svim okolnostima i da će se uzdržati od bilo kakvog nasilja.

On ih je pozvao da se ponašaju u skladu sa standardima Saveta Evrope, uz poštovanje ljudskih prava, vladavine zakona i prava nacionalnih manjina kao i izbeglih i rasljenih lica.

De Puč je, u skladu sa stavom Evropske unije o jednostranom proglašenju nezavisnosoti Kosova, pozvao zemlje članice EU, koje su takođe i članice Saveta Evrope, da o tome pojedinačno zauzmu stav.

"Kakav god bio njegov status, Kosovo treba da bude područje sigurno za sve koji tu žive bez obzira na etničko poreklo i u kome će vrednosti demokratije, tolerancije i multikulturalnosti deliti svi stanovnici i institucije", naveo je De Puč u saopštenju.

On je izrazio žaljenje što dve strane nisu bile u stanju da postignu kompromis o statusu Kosova, na šta je kako je istakao, stalno pozivala Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

De Puč je ukazao na potrebu da se na Kosovu u potpunosti primenjuju konvencije Saveta Evrope kao što su Evropska konvencija o ljudskim pravima, Evropska konvencija protiv torture i Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina.

Kušner poželeo sreću Kosovu

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner poželeo je "sreću" Kosovu, čiji je parlament danas proglasio nezavisnost. "Poželeo bih sreću Kosovu", rekao je Kušner koji danas u Jerusalimu završava dvodnevnu posetu Izraelu i palestinskim teritorijama. Kušner je na konferenciji za novinare ocenio da je takav razvoj događaja "uspeh međunarodne zajednice i Evrope. To će okončati određenu patnju".

Komentarišući izjave srpskih zvaničnika da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, Kušner je kazao da na takve stvari "ne treba gledati tragično".

"Ne treba stvari gledati tragično. To nije lom, nije cepanje. To je početak, nije bilo drugih mogućnosti", rekao je francuski šef diplomatije.

Štajnmajer: Sačuvati mir

Ministar inostranih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajmajer ocenio je danas povodom proglašenja nezavisnosti Kosova da nova situacija zahteva da narednih dana sve strane sačuvaju mir i obazrivost u povlačenju svih poteza.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu je pored ovoga naglašeno i da je Štajnmajer tokom dana razgovarao telefonom, između ostalih, sa slovenačkim šefom diplomatije Dimitrijem Rupelom i ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem. U saopštenju se navodi da su "trojica ministara složna u stavu da očuvanje stabilnosti u regionu ima najviši prioritet".

"Ministri su se izričito izjasnili protiv svakog oblika nasilja. Ocenili su da je Balkan u prošlosti doživeo dovoljno nasilja. Zato ono nije rešenje za pitanja i izazove koji tamo (na Balkanu) sada predstoje", navodi se u saopštenju.

Povodom sutrašnjeg sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije koji treba da raspravljaju o novonastaloj situaciji, Štajnmajer je istakao, kako se navodi u saopštenju, "da je važno da se sačuva evropsko jedinstvo".

"Već proteklih sedmica i meseci je EU jasno izrazila spremnost da preuzme odgovornost za stabilizaciju Zapadnog Balkana. Tu spada nastavak procesa približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji kao i otpočinjanje misije EULEX na Kosovu", navodi se u
saopštenju Ministarstva.

U tokom popodneva izadom tekstu se kaže da je "proglašenje nezavisnosti Kosova kraj procesa raspada bivše Jugoslavije koji traje od početka devedesetih godina".

Janša: Odgovornost bivše politike

Slovenija će svoje dalje korake usklađivati sa evropskim partnerima, izjavio je premijer Slovenije i predsednik Saveta EU, Janez Janša, povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova, premijer predsedavajuće EU, Slovenije, Janez Janša saopštio je da odluka kosovske skupštine ne menja osnovna usmerenja slovenačke politike prema kosovskom pitanju i prema regiji uopšte, navodeći i da proglašenje nezavisnosti Kosova nije došlo neočekivano.

"Do toga je došlo nakon što su, posle dugotrajnih pregovora, iscrpljene sve mogućnosti za dogovoreno rešenje i kada je sazrela spoznaja da je trenutno stanje na Kosovu, dugoročno, neizdrživo", saopštio je Janša.

On je rekao i da, uprkos proglašavanju nezavisnosti, cilj slovenačke politike prema kosovskom pitanju ostaju rešenja koja će obezbediti stabilnost regije i što veće jedinstvo EU, pri čemu Slovenija, od svih upletenih strana, očekuje promišljeno ponašanje i izbegavanje bilo kakvog nasilja.

Slovenija, pri usklađivanju i ostvarivanju takvog rešenja, ima kao predsedavajuća Savetu EU i kao država, koja Zapadnom Balkanu namenjuje veliku pažnju, posebnu odgovornost i naglašen interes.

Slovenija će se, kao predsedavajuća Savetu EU truditi da EU što bolje ostvari svoja očekivanja od regije Zapadnog Balkana i obrnuto.

"Za članstvo u EU moraju države, koje u nju žele, korektno da ispune postavljene kriterijume i svaka će biti tretirana posebno i jednakopravno", naveo je Janša i ocenio da je, u ovom trenutku, izrazitija i briga za više stotina slovenačkih vojnika i policajaca, koji na Kosovu obavljaju važne i odgovorne zadatke.

EU i Slovenija, sada, rade sve da današnja odluka dodatno ne destabilizuje situaciju u regiji, rekao je Janez Janša večeras u centralnom dnevniku slovenačke državne televizije.

Slovenački premijer je rekao da je EU očekivala današnju odluku Kosova, ali da treba znati da je tu odluku donela skupština Kosova, a ne EU.

Janša je naveo i da "smo svi svesni da su brojne druge mogućnosti bile iscrpljene, da nije došlo do dogovora", ali i da sadašnja politika u Srbiji, zapravo nije odgovorna za to da je takva situacija dovela do današnje odluke.

"To je odgovornost neke druge srpske politike, koja je bila pred sudom u Hagu", rekao je slovenački premijer i objasnio se radi o politici Slobodana Miloševića, koja je dovela međunarodnu zajednicu u položaj da jednostavno nije mogla da prisili dve strane da dogovore zajedničko rešenje i ovo što se sada desilo je, jednostavno, posledica te činjenice.

Janša nije mogao da odgovori na pitanje hoće li slovenačka vlada poslati u parlament zahtev da se raspravlja o priznavanju nezavisnog Kosova, kao i da će se sutra u EU potvrditi samo suverena nadležnost pojedinačnih zemalja EU o priznavanju nezavisnog Kosova.

Janša je podsetio i da je, kada je Slovenija proglasila nezavisnost, trajalo šest meseci da su je priznale države EU, a da su je SAD priznale tek kroz godinu dana, čak ju je i Rusija priznala pre.

Prema Janšinim rečima, u ovom trenutku, nije ni bitno, vremenski gledano, pitanje priznavanja Kosova, bitno je da je došlo do neke odluke skupštine Kosova.

"Nezavisnost važan razvoj za Kosovo"

Proglašenje nezavisnosti Kosova je "važan razvoj" događaja za Kosovo i ministri EU će sutra izdati zvanično saopštenje nakon sastanka u Briselu, izjavila je portparolka britanskog Forin ofisa.

"Jasno se radi o važnom razvoju koji stvara novi kontekst za status Kosova", rekla je ta portparolka.

Šefovi diplomatija EU će, najavila je ta portparolka, "ponovo razgovarati o statusu Kosova, o ekonomskim i političkim aspektima".

Svaka zemlja članica će potom moći, ako to želi, da se lično izjasni, rekla je portparolka Forin ofisa.

Austrija: O Kosovu posle sastanka u Briselu

Austrija će stav o jednostranoj nezavisnosti Kosova saopštiti nakon sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik je za austrijsku državnu televiziju ORF, međutim, ocenila da je nezavisnost Kosova bila "neizbežna".

Plasnikova je navela i da je "svesna da je taj događaj bolan za Beograd".

Belgija čeka EU

Belgija je "primila k znanju" proglašenje nezavisnosti Kosova, ali se neće izjašnjavati o priznavanju Kosova pre sutrašnjeg sastanka šefova diplomatija EU, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Karel de Guht.

De Guht je ocenio da je "priznanje stvar svake države, ali u širem evropskom kontekstu" zbog čega se Belgija neće oglašavati pre sutrašnjeg sastanka.

"Deklaracija o nezavisnosti predstavlja jednu etapu u diskusijama o pitanju statusa Kosova koje traju već duže vreme. Treba konstatovati da status kvo nije više održiv", podvukao je De Guht.

Belgijski ministar je dodao da je od ključne važnosti da se garantuje bezbednost i stabilnost regiona, kao i "poštovanje i tolerancija" prema svim zajednicama na Kosovu.

Klaus protiv, vlada Češke za

Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je danas da će otcepljenje Kosova imati za Evropu posledice bez presedana i rekao da bi, da on kao šef države a ne vlada odgovara za spoljnu politiku, povodom Kosova partnerima u Evropi poručio: "ne žurite, nema za tim potrebe".

Klaus je, gostujući danas na komercijalnoj češkoj televiziji Prima, upozorio da bi eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova moglo da izazove domino efekt u Evropi.

"Neki drugi delovi nekih drugih država mogu odjednom da dođu do saznanja da im 'ne miriše' u toj većoj državi u kojoj se danas nalaze", rekao je Klaus.

Češki predsednik je naveo da je odluka o jednostranom otcepljenju Kosova u Evropi jedinstven slučaj, a po njegovoj oceni nema potrebe da se žuri s priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"Od Drugog svetskog rata se zaista nije desila takva odluka o granicama države", kazao je Klaus.

"Kada bih ja sedeo sa šefom češke diplomatije, premijerom i vicepremijerom za evropska pitanja, u okviru dijaloga bih govorio: ne žurimo i ne činimo to, nema za tim potrebe", kazao je Klaus i ocenio da je češka vlada očigledno spremna da učini suprotno.

Češki predsednik svestan je da u Srbiji, ali i neki Česi na otcepljenje Kosova, gledaju kao na "drugi Minhen", tj. da ga porede s Minhenskim sporazumom iz 1938. godine, kada su velike sile, u iluziji da će izbeći rat, dale blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj da rasparča Čehoslovačku.

"Ja takvo poređenje ne bih upotrebio. Ja oprezno koristim takve velike gestove i reči iz istorije", rekao je Klaus.

Slovačka neće odmah priznati nezavisnost

Slovačka neće biti među zemljama koje će odmah priznati nezavisnost Kosova, jer niko ne zna kakvu lavinu događaja to može da izazove, kazao je danas potpredsednik slovačke vlade Dušan Čaplovič.

"Vlada i ministar spoljnih poslova Jan Kubiš, koji ide 18. februara u Brisel, moraju da poštuju zaključke parlamenta koji je obavezao vladu da ne podrži nezavisnost Kosova", kazao je Čaplovič komercijalnoj televiziji Markiza.

"Veoma ćemo vagati i razmatrati reči i šta ćemo uraditi, jer zaista varnicom možemo da izazovemo veliku eksploziju", rekao je Čaplovič.

Slovački vicepremijer za nacionalne manjine i ljudska prava upozorio je da današnje proglašenje nezavisnosti Kosova može da pokrene lavinu.

"Niko nije svestan šta sve s tim može da dođe", kazao je Čaplovič.

Slovački vicepremijer je, takođe, povodom sadašnjeg talasa nasilja u Danskoj ocenio da je u Evropi izbio spor oko karikatura islamskog proroka Muhameda, a da je Evropa samo ćutala kada su gorele pravoslavne crkve na Kosovu.

"Na Kosovu su palili pravoslavne crkve. Kada bi jedna jedina džamija u Evropi gorela, povodom toga bi nastao cirkus. Kada su gorele te crkve, Evropa je ćutala. Slovački vojnici tamo brane srpsku manjinu koja je zaista ugrožena", kazao je Čaplovič.

Švajcarska: Nezavisnost očekivana

Švajcarska je saopštila da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo očekivano i da će ga priznati tek nakon konsultacija spoljnopolitičkih komisija, saopštilo je danas švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova bilo je očekivano. Spoljna politika Švajcarske uzeće u obzir tu činjenicu", navodi se u saopštenju.

Švajcarska će priznati Kosovo tek "nakon konsultacija spoljnopolitičkih komisija".

"Od vlasti Kosova očekujemo da se angažuju za dobrobit svih stanovnika i za zaštitu prava svih manjina", kaže se u saopštenju.

Bern je podsetio da je Kosovo "prioritetna oblast spoljne politike Švajcarske", ali da ta zemlja "ne zaboravlja da je Srbija važan partner".

"Odlučni smo da održimo dobre odnose sa Srbijom", zaključuje se u saopštenju.

I Bugarska čeka Brisel

Bugarska će saopštiti svoj stav o jednostranom proglašenju Kosova "nakon sastanka ministara inostranih poslova EU" sutra u Briselu, rekao je portparol bugarskog ministarstva spoljnih poslova Dimiter Cančev.

Bugarska je među zemljama EU koje se protive ili su rezervisane prema momentalnom priznavanju nezavisnosti Kosova.

Bugarska je vođena "neophodnošću očuvanja stabilnost u regionu i sprečavanju svake eskalacije tenzija na Kosovu i oko njega", rekao je portparol bugarskog ministarstva.

Sofija će nastaviti da radi na pronalaženju zajedničkog stava u okviru EU, dodao je on.

Rumunija: Poznat stav

"Rumunski stav o nezavisosti Kosova ostaje isti" izjavio je ministar spoljnih poslova Adrijan Čorojanu, podsećajući da je stav Bukurešta, koji se protivi nezavisnosti, "dobro poznat međunarodnoj zajednici".

Njegov kolega iz rumunske socijaldemorkatske stranke i bivši ministar spoljnih poslova Mirčea Džoana, istakao je da je odluka Rumunije da ne prizna nezavisnost Kosova mudra i da odražava interese Bukurešta u regionu, prenela je rumunska novinska agencija Rompres.

"Rumunija ne priznaje nezavisnost Kosova zbog toga što nema međunarodnih pravnih osnova za priznavanje pokrajine kao nezavisne države, ali to znači i da naše prisustvo na Kosovu nema međunarodnu pravnu osnovu" rekao je Džoana, kritikujući odluku vlade da učestvuje u misiji EU na Kosovu.

Proglašenje nezavisnosti Kosova će imati značajne posledice kao presedan rekao je on i upozorio da bi moglo doći do neželjenih posledica po stabilnost i evropsku budućnost Balkana, ukoliko se ovom problemu pristupi površno.

Šef spoljnopolitičkog odbora rumunskog parlamenta Stefan Galvan istakao je da jednostrano proglašenje nezavisnosti predstavlja kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Mađarska: Poštovati prava manjina

Mađarska je danas povodom usvajanja deklaracije o nezavisnosti Kosova naglasila da je neophodno da vlada u Prištini "poštuje i štiti" prava srpske manjine.

Šefica mađarske diplomatije Kinga Genc ukazala je u saopstenju da je "izuzetno važno" da se plan nekadašnjeg izaslanika UN Martija Ahtisarija "besprekorno primeni" posebno kada je u pitanju uspostavljanje demokratije, pravne države i ekonomije koja funkcioniše.

Budimpešta koja je ranije nagovestila spremnost da prizna nezavisnost Kosova zalaže se za zajedinički stav EU i podvlači neophodnost dobrih odnosa sa Srbijom, kao i privrženost odbrani interesa mađarske manjine u Vojvodini.

Vatikan: Želja da nadvladaju razum i mir

Vatikan je danas, povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, političare na zapadnom Balkanu pozvao na "razum i mir", a protiv nasilja.

Sveta stolica je "upućuje želju narodu i političarima Srbije i Kosova da u ovom delikatnom trenutku nadvladaju mir i razum nad bilo kakvom silom i ekstremnim reakcijama", rekao je potparol Vatikana Federiko Lombardi.

On je dodao "da oba naroda treba u budućnosti da ostvare uslove za uzajamno poštovanje, pomirenje i saradnju".

Za sada, kaže Lombardi, Sveta stolica nije donela nikakvu diplomatsku odluku, jer smatra da je za sada njena najvažnija moralna i duhovna misija u želji za mirom i dobrim međusobnim odnosima dve nacije.

On je dodao da se mora obezbediti poštovanje svih etničkih, verskih i jezičkih manjina na Kosovu i založio se za očuvanje tamošnjeg hrišćanskog kulturnog i umetničkog nasleđa.

Varšava promenila stav o Kosovu

Poljska je promenila svoj suzdržan stav i uskoro će priznati nezavisnost Kosova, javljaju poljski mediji pozivajući se na izvore u poljskom MIP-u.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Pjotr Paškovski odbio je da komentariše te navode i rekao da će vlada odluku o tome kako će se postaviti prema nezavisnosti Kosova doneti posle preciziranja stava EU na sastanku šefova diplomatija u ponedeljak u Briselu. Očekuje se da o Kosovu poljska vlada raspravlja u utorak, 19. februara.

"Nemamo razloga da odugovlačimo sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. U interesu je Poljske da pitanje priznavanja ne izazove podele u EU", kazali su listu "Gazeta viborča" izvori u MIP-u.

Suzdržanost sa kojom se poljski premijer Donald Tusk izražavao o nezavisnosti Kosova još na samitu EU u decembru i dosadašnji stav da će Varšava Kosovo priznati, ali nikako među prvima, bio je motivisan pre svega željom da se ne iritira Rusija pred Tuskovu posetu Moskvi 8. februara, tvrde ti izvori.

Šef donjeg doma poljskog parlamenta Bronjislav Komorovski izrazio je tokom vikenda bojazan da bi nepriznavanje nezavisnosti pokrajini vodilo u beskrajno vojno prisustvo na Balkanu.

"Poljska treba da postupi u skladu sa većinom u EU", kazao je Komorovski i dodao da glavni motiv za priznavanje Kosova za tu većinu u EU i za Poljsku jeste činjenica da "još niko nije našao pravi način da se pomire dva krvavo zavađena naroda".

"Treba sebi reći da nepriznavanje nezavisnosti Kosova znači spremnost da se do u beskraj produži vojno prisustvo u tom regionu, što ne bi bilo najsrećnije rešenje", kazao je Komorovski.

Bivši šef poljske diplomatije Adam Danijel Rotfeld upozorio je, međutim, u vikend izdanju "Gazete viborče" da poljska vlada mora da učini sve za Srbe "u trenutku kada ih ozleđuje i šamara istorija."

"Treba im stvoriti povlašećni put za ulazak u EU. Ako i oni i kosovski Albanci uđu u EU, problem će nestati. Nekako ne čujemo za sporove Mađara sa Slovacima i Rumunima kod kojih žive brojne mađarske manjine. A još nedavno smo se toga plašili", kazao je Rotfeld.

Estonija spremna da prizna nezavisnost

Estonija je spremna da prizna nezavisnost Kosova i da uspostavi diplomatske odnose sa novom državom, izjavio je šef estonske diplomatije Urmas Paet.

"Estonija je uvek podržavala plan Martija Ahtisarija, koji je predvideo da će Kosovo na kraju dobiti nezavisnost. Mi smo spremni da priznamo nezavisnost Kosova i da uspostavimo diplomatske odnose", rekao je Paet estonskoj državnoj televiziji.

Po njegovim rečima, za priznavanje Kosova neophodna je odluka vlade Estonije o čemu će se raspravljati na sednici u četvrtak.

Zahtev Abhazije i Južne Osetije

Abhazija i Južna Osetija najavili su da će tražiti od Rusije i UN priznavanje njihove nezavisnosti.

"Situacija na Kosovu predstavlja presedan. Ne može se govoriti o jedinstvenom slučaju. Abhazija će se uskoro obratiti ruskom parlamentu i Savetu bezbednosti UN i zatražiti priznavanje nezavisnosti", izjavio je predsednik te teritorije Sergej Bagapš nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, javlja Interfaks.

Predsednik Lider Južne Osetije Eduard Kokoiti rekao je da "ono što je Kosovo danas uradilo, to se već dogodilo u Abhaziji i Južnoj Osetiji".

On je najavio da će Južna Osetija uskoro kao i Abhazija zatražiti priznavanje nezavisnosti.

Baskija: Poučna lekcija

Baskijske regionalne vlasti ocenile su danas da je proglašenje deklaracije o nezavisnosti Kosova, kojoj se protive španske vlasti, lekcija iz koje bi trebalo izvući poruku.

Deklaracija o nezavisnosti je "lekcija koju treba slediti kada je reč o mirnom i demokratskom rešavanju problema identiteta i pripadnosti", izjavila je na konferenciji za novinare u San Sebastijanu portparol regionalne baskijske vlade Miren Askarate.

To pokazuje da je poštovanje "građanske volje ključ rešavanja" teških političkih problema.

Na čelu baskijske regionalne vlade je Baskijska nacionalna partija, demokratsko-hrišćanska nacionalistička stranka koja predstavlja glavnu političku snagu u Baskiji.

Španska vlada danas je ponovila da se protivi proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Nismo pristalice jednostrane deklaracije o nezavisnosti", izjavila je potpredsednica vlade Marija Tereza Fernandes de la Vega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: