Jug Srbije i nezavisnost Kosova

Srbi i Albanci koji žive na jugu Srbije ne očekuju da će proglašenje nezavisnosti Kosova pogoršati njihove međusobne odnose.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

13:47

Default images

Ipak, i jedni i drugi sa zebnjom iščekuju naredne poteze vlasti, kako u Prištini, tako i u Beogradu. Albanski i srpski političari u Bujanovcu slažu se u tome da proglašenje nezavisnosti Kosova neće ugroziti bezbednost ljudi na jugu Srbije.

"Sve bi to moglo imati posledice za celu Srbiju, ali, sigurno, za ovaj region posebno, jer bi onda Albanci ovog regiona bili odsečeni od sveta, komunikacije sa Kosovom bi bile prekinute, a poznato je da mi imamo rodbinske veze, studenti tamo studiraju, to bi sigurno promenilo situaciju drastično", ocenjuje Šaip Kanberi iz Pokreta za demokratsko delovanje.

"Mi hoćemo da izgradimo političku stabilnost i da rešimo problem Albancima u Preševskoj dolini, i ne očekujemo nešto vanredno", kaže Jonuz Musliu, predsednik stranke Pokret za demokratski progres.

Goran Tašković, predsednik odbora Demokratske stranke u Bujanovcu veruje da će se nepoverenje između Srba i Albanaca produbiti posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ali da će na kvalitet njihovih odnosa najviše uticati ponašanje vlasti u Prištini i Beogradu.

"Znate da smo imali oružane sukobe, tenzije postoje, sigurno da su one prikrivene i nisu uočljive u svakodnevnim dešavanjima i odnosima, ali ja ne očekujem neke spektakularne događaje na jugu Srbije. Možda će biti nekih pojedinačnih incidenata, ali ne verujem da će biti incidenata širih razmera", smatra Tašković.

Stanovnici Bujanovca albanske nacionalnosti kažu da su međuljudski odnosi u toj sredini dobri i da pitanje Kosova neće na njih uticati.

Srbi iz Bujanovca, uglavnom, dele mišljenje svojih albanskih komšija, ali su zabrinuti zbog onoga što će se dešavati narednih dana.

Albanski političari u Bujanovcu i Preševu kažu da prihvataju principe Kontakt grupe o nepromenljivosti granica.

Međutim, nepoverenje kod Srba izaziva to što su se Albanci, donedavno, često pozivali na rezultate nepriznatog referenduma iz 1992. godine, kada se većina Albanaca sa juga Srbije izjasnila za ujedinjenje sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: