Eksplozija u Mitrovici

U dvorištu UNMIK-ovog pravosuđa u severnom delu Kosovske Mitrovice bačena je ekplozivna naprava, što je za B92 potvrdio izvor u KPS-u.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

10:52

Default images

Izvor B92 nije mogao da precizira gde je bomba tačno bačena, jer se sud UNMIK-a graniči sa regionalnom stanicom kosovske policije i nalazi se preko puta budućeg sedišta EU. Nakon te eksplozije policja je pronašla i jednu neaktiviranu eksplozivnu napravu kod hotela "Saša", potvrdio je portparol regionalne Kosovske policijske službe Besim Hoti.



Hoti je rekao agenciji Beta da su u eksploziji u dvorištu UNMIK-ovog suda, do koje je došlo nešto posle 18 sati, oštećena dva UN vozila. Dodao je da tom prilikom nije bilo povređenih.

Prema njegovim rečima u razmaku od pet minuta pronađena je još jenda eksplozivna narpava u dvorištu hotela "Saša" u kome bi trebalo da bude sedište EU misije.

U oba slučaja istraga je u toku, kazao je Hoti.

U severnom delu Kosovske Mitrovice su građani zabrinuti kako će proći današnji dan.

U toku jučerašnjeg dana su građani albanske nacionalnosti isticali albanske zastave, a zatim ih posle 15-ak minuta povlačili.

Te akcije su sinhronizovano izvodili u nekoliko navrata, javlja izveštač B92 iz severnog dela Mitrovice. U južnom delu Mitrovice, 200 metara od mosta koji spaja dva dela podeljenog grada, belgijske snage KFOR-a su postavili oko 20 vozila. Dodatne snage su stacionirane zbog pripravnosti zbog eventualnih incidenata.

Ivanović: Bez incidenata

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je FoNetu da ne očekuje incidente posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Albanci su sigurni u sebe i ne odgovaraju im ikakvi incidenti. Oni su razradili plan i posle usvajanja ove deklaracije svaki od ministara će otići u svoje mesto na Kosovu, kako bi pokušali da kontrolišu slavlje", objasnio je Ivanović.

Govoreći o Srbima u pokrajini, Ivanović je rekao da su kod njih "dominantna osećanja depresije i razočaranja", ali i rešenost da ne prihvate nezavisnost.

"Oni mogu da proglašavaju nezavisnost koliko god hoće, a mi ćemo nastaviti svoj život u čvrstoj vezi sa Srbijom i Beogradom", rekao je Ivanović.

On je dodao da svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji očekuju da će Beograd i dalje pokazivati ozbiljnu brigu za njih i da će funkcionisati institucije koje su i do sada postojale, poput školstva i zdravstva.

Buš: Na Kosovu neće biti nasilja

Džordž Buš i Kondoliza Rajs (FoNet)
Džordž Buš izjavio da će Vašington sarađivati sa svojim saveznicima kako bi osigurali da na Kosovu ne bude nasilja.

Američki predsednik, koji je govorio tokom svoje posete Tanzaniji, rekao je da je pitanje kosovskog statusa moralo da bude rešeno, kako bi region Balkana bio stabilan. Američki predsednik je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog iskazane spremnosti kosovske vlade da podrži prava Srba na Kosovu.

"SAD će nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima kako bismo učinili sve da osiguramo da nema nasilja", rekao je Buš na konferenciji za novinare u Dar-es-Salamu.

On, međutim, nije želeo direktno da odgovori na pitanje da li će SAD priznati Kosovo, ali je rekao da su SAD "čvrsto podržale" plan izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Američki predsednik je dodao da SAD veruju da je u interesu Srbije da sledi Evropu i poručio da "srpski narod može da bude siguran da u Americi ima prijatelja".

Shefer: NATO pomno prati razvoj na Kosovu

NATO "pomno prati razvoj posle proglašenja nezavisnosti Kosova", a Kfor će "nastaviti da pruža zaštitu svim građanima Kosova, većini isto kao i manjini, nepristrasno kao i dosad", saopštio je danas generalni sekretar Atlantskog saveza Jap de Hop Shefer.

"Sve strane moraju priznati da će Kfor nastaviti da ispunjava svoje obaveze u pogledu bezbednosti širom teritorije Kosova u skladu s Rezolucijom 1244 SBUN, osim ako Savet bezbednosti ne odluči drugačije", piše u saopštenju.

"Nivo snaga i lanac komandovanja nisu doživeli promene zbog današnjih događaja", precizirao je čelnik Atlantskog saveza i zaključio da "NATO zahteva od svih uključenih strana da ispolje najveću uzdržanost i umerenost".

Slovenački kontigent: Stanje normalno

Komandant slovenačke jedinice na Kosovu, potpukovnik Viljem Šeruga, izjavio je agenciji STA da je, posle proglašenja odluke o nezavisnosti, "stanje normalno i stabilno" i da vojnici sprovode redovne aktivnosti radi očuvanja mira i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, "situacija na Kosovu je normalna", među vojnicima nema napetosti i oni uspešno izvršavaju zadatke za koje su se "pripremali šest meseci".

Slovenački vojnici se nalaze u opštini Klina, gde im je glavni zadatak patroliranje na tom području. U toj zoni su i dve srpske enklave gde se, prema rečima komandanta Šeruge, nije dogodilo ništa vanredno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: