"Palestina - za bezbednost Izraela"

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner se protivi širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

09:41

Default images

"Mi se u potpunosti protivimo politici naselja. Ne može biti poverenja između dve strane dok se jevrejska naselja šire", kazao je Kušner u Ramali, posle jednočasovnog sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, istovremeno se založivši za stvaranje "demokratske palestinske države koja će postojati pored Izraela".

"Insistiramo na toj državi, koja će biti važna za bezbednost Izraela, jer bez palestinske države, neće biti bezbednosti za Izrael", kazao je šef francuske diplomatije, apelujući na zaustavljanje svih aktivnosti u jevrejskim naseljima, kako je obećao izraelski premijer Ehud Olmert.

Kušner je najavio da će taj stav ponoviti kada se bude sastao s izraelskim zvaničnicima.

Abas je rekao da su pregovori s Izraelom počeli o svim gorućim pitanjima konačnog statusa, izrazivši nadu da će se nastaviti dobrim tempom.

Kušner je, međutim, ocenio da se taj proces trenutno usporava.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori obnovljeni su krajem novembra prošle godine, posle zastoja od sedam godina.

Olmert i Abas postavili su tada cilj, na skupu u Anapolisu u SAD, da postignu mirovni sporazum do kraja predsedničkog mandata američkog predsednika Džordža Buša, u januaru 2009. godine.

Poznavaoci prilika su ocenili da je taj plan isuviše ambicionazn i da dve strane nisu ispunile ni svoje obaveze iz prve faze mirovnog plana, usvojenog još 2003. godine.

Na osnovu tog plana, Izrael treba da zaustavi širenje jevrejskih naselja i evakauiše divlja naselja, a Palestinci da se obračunaju s ekstremistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: