Protest ispred ambasade Slovenije

Članovi ultradesničarskih organizacija protestovali su ispred amabasade Slovenije u Beogradu zbog slanja misije EU na Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2008.

15:09

Default images

Nekoliko hiljada pripadnika više ultradesničarskih organizacija i pravoslavnih udruženja okupili su se ispred ambasade Slovenije u Beogradu, u znak protesta zbog slanja misije EU na Kosovo bez saglasnosti Saveta bezbednosti.

Skup je obezbeđivala policija, ali su demonstranti, u nekoliko navrata, uspeli da probiju kordon i dođu do ulaza amabasade, ali nije bilo većih incidenata.

Demonstranti su pročitali protesno pismo, a nakon toga su ga okačili na vrata ambasade.

Skup su, između ostalih, organizovali Srpski sabor Dveri, pokret 1389 i udruženje Naši.

Uz pesme Vidovdan, Tamo daleko i skandiranje "Kosovo je srce Srbije", pristalice ultradesničarskih organizacija protestovali su ispred slovenačke ambasade u Beogradu koju, kako kažu, smatraju martionetskom i američkom državom u Evropi. Demonstranti su pročitali protesno pismo u kojem se protive slanju evropske misije u južnu srpsku pokrajinu.

"U ovom prelomnom trenutku za srpski narod i državu, organizacija kojom vi predsedavarate, delujući direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda, ima jasnu nameru da protivpravno učestvuje u otcepljenju dela naše suverene teritorije", stoji u pismu.

"Zahtevamo od slovenačkih kompanija koje posluju na srpskom tržištu da se, s obzirom na činjenicu da stiču dobiti zahvaljujući građanima zemlje čiju teritoriju otima njihova vlada, izjasne o ovakvoj politici svoje države", zahteva se u protestnom pismu.

I demonstranti smatraju da je Slovenija, koja predsedava Evropskom unijom, najviše kriva zbog otimanja Kosova.

Okupljenima ispred ambasade uskoro su se priključili i navijači, koji su palili baklje, bacali petarde i otpozdravljali okupljene nacističkim pozdravom.

U tom trenutku, nekoliko desetina demonstranata pokušalo je da uđe u zgradu amasade, u čemu ih je zaustavila policija.

Sve je završeno bez incidenata, pa su organizatori protesta samo zakačili protesno pismo ispred ambasade.

Zatim su krenuli ka Hramu Svetog Save, a demonstranti na čelu kolone nosili su ikonu Bogorodice, koju su napravili ruski monasi.

Pored nekoliko ultradesničarskih udruženja, svojim prisustvom skup su podržali i funkcionerka Nove Srbije Aleksandra Janković i supruga bivšeg direktora RTS-a Ljiljana Milanović.

"Doći će do pogoršanja odnosa"

"Bilo bi mi žao ako Slovenija prizna nezavisnost Kosova", rekao je ambasador Srbije u Sloveniji, dr Predrag Filipov.

U informativnoj emisiji slovenačke državne televizije Predrag Filipov je kazao i da on tu odluku Slovenije smatra autohtonom odlukom slovenačke skupštine, vlade i naroda, navodeći i da se on u to ne bi mešao.

"Slovenija ima pravo da to uradi, ako misli da je to pametno", rekao je Filipov.

On ocenjuje da će, u tom slučaju, doći do pogoršanja odnosa Srbije i Slovenije, kao da se ne može ni smatrati kao reciprocitetno zalaganje zemalja za brže približavanje EU sa direktnim priznavanjem Kosova.

"U tom smislu će i mere, koje je usvojila vlada Republike Srbije, biti asimetrično primenjene...od diplomatskih do ekonomskih mera, što ja u ovom trenutku ne želim da komentarišem", rekao je Filipov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: