Mesić: Dobri odnosi sa Srbijom

Hrvatska i Srbija međusobno su povezane i ne očekuje se poremećaj odnosa u slučaju da Hrvatska prizna Kosovo, kaže Stjepan Mesić.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

17:41

Default images

"Smatram da Srbiji nije u interesu da prekida odnose s Hrvatskom niti Hrvatskoj da se izoluje od Srbije. Mi smo vezani jedni na druge, imamo kompatibilnu privredu, imamo šanse razvijati te naše odnose još više i mislim da će prevladati razum", rekao je hrvatski predsednik novinarima nakon proslave Dana državnosti Srbije, koju je organizovala ambasada Srbije.

Na pitanje da li se plaši pogoršanja bilateralnih odnosa i čak prekida diplomatskih odnosa sa Srbijom, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, ako ga odmah nakon toga prizna i Hrvatska, Mesić je odgovorio da ne očekuje da će Srbija prekidati odnose s bilo kojom zemljom jer bi radila na svoju štetu.

"Ja ne očekujem da će Srbija prekidati odnose s bilo kojom zemljom i pre svega ja ne znam hoće li takva odluka biti donesena i onda bih morao nagađati. Da se donese, Srbija bi radila na svoju štetu da prekine sa svim zemljama koje budu priznale Kosovo", rekao je on.

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin takođe je rekao da ne želi nagađati niti spekulisati i da bi se radije priključio stavu hrvatskog predsednika da ne bi govorio "o onome što će biti ako bude".

Što se tiče Kosova, Mesić je rekao da je predlagao izlaz za obe strane, ali koji izgleda nije prihvaćen. Radi se o nemačkom modelu, rekao je Mesić, objasnivši da kada je svet priznao Istočnu i Zapadnu Nemačku, da je Zapadna tada rekla da nikada neće priznati Istočnu kao inostranstvo.
"I nisu priznali, nego su bile uspostavljene veze između dve vlade, ali ne na nivou ambasadora, dakle ne na nivou država, i to je funkcionisalo do ujedinjenja Nemačke. Predlagao sam da se na tom modelu dođe do rešenja za Kosovo, ali očito to nije usvojeno", rekao je Mesić, dodajući da još ima šanse sve dok se ne proglasi nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: