Šutanovac: Na jugu mirno

U slučaju nezavisnosti Kosova moguće je nasilje na jugu Srbije, ali nema indikatora da će se to dogoditi, kaže Dragan Šutanovac.

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2008.

14:27

Default images

"Postoje manje grupe ljudi sa druge strane administrativne linije koje su, po našim saznanjima, pre svega kriminalne i za koje strepimo da mogu da izazovu određene probleme", rekao je Šutanovac novinarima u Vojnom muzeju u Beogradu, govoreći o jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je kazao da ministarstvo odbrane u akcionom planu, za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, ima predviđena dva ključna vida reakcije, od kojih se gori scenario odnosi na pomeranje nealbanskog stanovništva sa Kosova prema administrativnoj liniji.

Istakao je da je drugi scenario vezan za eventualno pojavljivanje "grupa koje prete da destabilizuju jug Srbije ili bilo koje drugo područje u zemlji".

"U ovom trenutku nemamo indikatore koji pokazuju da je ugrožena bezbednost, s tim što u Kopnenoj zoni bezbednosti Vojska Srbije obavlja, uslovno rečeno, vanredne dužnosti", rekao je Šutanovac i naveo da ne vidi da iko od relevantnih političara u svetu ima želju da dođe do sukoba na Kosovu.

Šutanovac je naglasio da MUP koordinara sa ministarstvom odbrane aktivnosti na jugu Srbije, dodavši da očekuje da će pri vladi uskoro biti formiran Štab civilne zaštite.

Ministar odbrane je kazao da lično ne misli da će doći do eskalacije nasilja, ali je istakao da je Vlada Srbije spremna i za najbolji i za najgori scenario.

Odgovarajući na pitanja novinara, Šutanovac je ocenio da ne bi bilo dobro uvođenje vanrednog stanja u zemlji, jer bi to vodilo haosu u Srbiji, a ne bi pomoglo ljudima koji žive na Kosovu.

Dodao je da je Vlada Srbije stabilna i da vanredni parlamentrani izbori mogu da doprinesu samo tome da se "voda zamuti" i da se stvori situacija koju je teško kontrolisati.

Demokratska stranka nema nameru da odustane od svojih programskih ciljeva - Srbija u Evropi i Kosovo u Srbiji, istakao je Šutanovac koji je i potpredsednik DS-a.

Ni načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, ni predstavnici Kfora i UNMIK-a ne očekuju pogoršanje bezbednosne situacije u narednim danima, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Nema etničkih incidenata"

Prema informacijama koje ima Koordinaciono telo za Bujanovac, Preševo i Medveđu, na jugu Srbije je mirno i stabilno.

Ne očekuje se pogoršanje stanja ni nakon eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je danas član kancelarije Koordinacionog tela u Preševu Branko Delibašić. On je za Betu izjavio da "ni Koordinaciono telo ni relevantne službe nemaju informacije koje bi ukazivale na moguće izazivanje nereda bilo kakve vrste u narednim danima u Preševu i Bujanovcu".

"Imamo pouzdana uveravanja da nema opasnosti od nereda, naročito ne u nedelju. Situacija je mirna i stabilna i nema ni najmanjih incidenata na etničkoj osnovi", izjavio je Delibašić za Betu.

Delibašić kaže i da "ne očekuje priliv izbeglica sa Kosmeta" i da ima pouzdana uveravanja da se tako nešto neće dogoditi u nedelju.

"Sigurno se ništa dramatično neće dogoditi u nedelju, a kako će biti kasnije, zavisiće od svih mera koje će preduzeti Vlada Srbije, Evropska unija i međunarodna zajednica, odnosno svi oni koji misle da imaju pravo da određuju budući status Kometa", kaže Delibašić.

Prema njegovim rečima, "Koordinaciono telo ima uveravanja od KFOR-a i UNMIK-a da će sprečiti svako izazivanje nereda sa kosmetske strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: