Inauguracija najverovatnije u petak

Sednica parlamenta, na kojoj će biti inaugurisan predsednik Srbije, održaće se sutra ili prekosutra, najavljuje Oliver Dulić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.02.2008.

11:47

Default images

Predsednik Skupštine Srbije izjavio je da će sutra ili prekosutra biti održana svečana sednica na kojoj će predsednik Srbije položiti zakletvu, a da će sednica o Kosovu biti održana u ponedeljak ili utorak. B92 nezvanično saznaje da će sednica skupštine i inauguracija biti održane u petak u 13 časova. DSS-NS, SRS i SPS povukle zahtev za vanrednom sedincom o političkom sporazumu sa EU.

Posle konsultacije sa šefovim poslaničkih grupa, Dulić je rekao da će u dogovoru sa RIK-om organizovati polaganje zakletve kako bi se instituciji predsednika dao pun legitimitet.

Dulić je kazao da Srbiju u narednom periodu očekuje teško vreme, dodajući da nije tajna da postoji mogućnost da 17. februara kosovski Albanci proglase nezavisnost Kosova. Dulić je rekao da očekuje da odmah posle sednice vlade, Skupštini Srbije na usvajanje bude upućen dokument koji se tiče reakcije državnih organa Srbije na proglašenje nezavisnosti Kosova.

Državni vrh u ponedeljak je postigao dogovor o "neophodnosti vođenja jedinstvene nacionalne politike u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Premijer Vojislav Koštunica ranije je potvrdio da je za četvrtak sazvao sednicu Vlade na kojoj će biti usvojena odluka o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa na Kosovu o proglašenju nezavisnosti, koja će biti aktivirana ukoliko dođe do tog nelegalnog akta.

G17: Nema krize u vladajućoj koaliciji

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da u vladajućoj koaliciji "za sada" nema krize.

Grubješićeva je novinarima u Skupštini Srbije nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa sa predsednikom parlamenta rekla da na sastanku nije bilo reči o političkom sporazumu koji je Evropska unija ponudila Srbiji i dodala da je sada prioritet da Srbija prođe kroz krizu proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ona je kazala da se "Srbija nalazi u ozbiljnom trenutku koji zahteva odgovornost svih političkih aktera i njihovo racionalno ponašanje i stabilnost institucija, te da će se u skladu sa tim G17 plus i ponašati".

Grubješićeva je, međutim, dodala da se "ne sme zaboraviti ni evropska budućnost Srbije".

Prema njenim rečima, postignut je dogovor da se sednica Skupštine Srbije o Kosovu održi posle proglašenja nezavisnosti Kosova, a što će se verovatno desiti u nedelju.

Ona je dodala da će Vlada Srbije pre toga održati sednicu na kojoj će doneti dokument o poništenju odluka o nezavisnosti Kosova, koju će proslediti Skupštini Srbije na usvajanje.

SRS: Samo smo obavešteni da će biti dve sednice

Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da radikale niko nije konsultovao oko sazivanja sednice parlamenta, niti oko dokumenta koji sutra treba da usvoji vlada povodom situacije na Kosovu.

Posle konsultacija šefova poslaničkih grupa, Todorović je novinarima u parlamentu rekao da očekuje da će informaciju o tom dokumentu dobiti posle sutrašnje sednice Vlade Srbije.

Todorović je kazao da dok ne vidi dokument, ne može da kaže da li će ga SRS podržati ili ne.

Dodao je da su se o tom tekstu, verovatno, konsultovali predstavnici vladajuće kolicije čim su zakazali sednicu vlade.

Todorović je preneo da su predstavnici poslanickih grupa danas na konsultacijama samo obavešteni da će predsednik parlamenta zakazati sednicu na kojoj će predsednik Srbije položiti zakletvu, kada se za to steknu zakonski uslovi, i za ponedeljak ili utorak sednicu o Kosovu.

SPS: Konsultacije vlasti i opozicije o Kosovu

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neophodno da najviši državni zvaničnici razgovaraju i sa predstavnicima opozicije o Kosovu u dane kada se očekuje jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Dačić je agenciji Beta rekao da je na današnjim konsultacijama u skupštini samo prenet dogovor vladajuće koalicije.

"Opozicione stranke nisu učestvovale u razgovoru i ako državni vrh želi nacionalno jedinstvo, to podrazumeva i dogovor sa opozicijom. Ako Kosovo sada nije razlog za dogovor, ne znam da li će ikada u budućnosti biti razloga", rekao je Dačić.

Povodom današnjeg poziva premijera Vojislava Koštunice kosovskim Srbima da u slučaju proglašenja nezavisnosti ostanu na Kosovu, Dačić je rekao da jeste najvažnije da Srbi ostanu u pokrajini, ali tamo moraju da budu prisutni i državni organi.

Predsednik SPS je najavio da će on i rukovodstvo stranke u nedelju biti na Kosovu, "uz narod".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: