Bez kompromisa EU i Rusije

Trojka EU i Rusija, na Brdu kod Kranja, nisu postigle bilo kakav kompromis po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

07:08

Default images

Uprkos izjavama o današnjem konstruktivnom dijalogu i naprecima u razgovorima o budućoj saradnji EU i Rusije po pitanju Kosova, predstavnici EU i Rusije nisu postigli kompromis, ostajući čvrsto pri svojim dosadašnjim stavovima. Rusija pri tome i dalje insistira na poštovanju Helsinške povelje i svih ostalih međunarodnih akata i prava. Izvori EU u Briselu istovremeno najavljuju skoru odluku o misiji na Kosovu.



Jedina zajednička tačka predstavnika trojke EU i Rusije jeste odbijanje da se sa izvesnošću govori o datumu predstojećeg proglašavanja nezavisnosti Kosova. Domaćin susreta, šef diplomatije predsedavajuće Evropskoj uniji, Slovenije, Dimitrij Rupel rekao je da nema priznavanja bilo koga u ovom trenutku, kao i da je moguće priznavanje u nadležnosti pojedinačnih država, a ne EU, koja o tome može da zauzme samo načelne stavove.

Ruski ministar Lavrov je, na pitanja o skorom proglašavanju nezavisnosti Kosova, rekao da novinari znaju očito više i od njega, ali da je pitanje nezavisnosti Kosova preozbiljno da bi se o njemu tek tako govorilo. Rusija smatra da bi proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo greška, što je danas ministar Lavrov probao da objasni i predstavnicima trojke EU.

"Rusija će učiniti sve da zaustavi negativan scenario na Kosovu", rekao je Lavrov, dodavši da će Rusija pomoći Srbiji da se sutra organizuje sednica Saveta bezbednosti, na kojoj će Srbija ponovo moći da na sto iznese sve svoje argumente.

“Nisam preveliki optimista u vezi sa sutrašnjim sastankom, ali moramo da iskoristimo sve mogućnosti. Moramo da pozovemo telo najodgovornije za međunarodnu bezbednost da odredi parametre za Kosovo koje neki pokušavaju da zaobiđu. Ne bi bilo korektno da ne iskoristimo mehanizme Saveta bezbednosti jer moramo da pokažemo maksimalnu odgovornost”, kazao je Lavrov.

On smatra, po pitanju misije Evropske unije i da ne bi bilo u redu da se ne iskoristi mogućnost obraćanja ovom važnom međunarodnom organu, Savetu bezbednosti, koji određuje potrebne parametre za takvu odluku.

Odgovarajući novinarima na pitanja oko povratnih mera, koje bi Rusija mogla da preduzme protiv država koje budu priznale nezavisno Kosovo, ruski ministar je rekao da Rusija u arsenalu svojih spoljno političkih sredstava nema bilo kakve kaznene mere.

Ruski šef diplomatije je, danas, rekao i da je moguće obnoviti pregovore Beograda i Prištine, pod uslovom da "neki iz inostranstva" ne budu držali kosovske Albance za ruke i govorili im da je nezavisnost Kosova neizbežna i da traže nezavisnost.

"Ukoliko svi budu pokazali političku volju i nameru da poštuju međunarodno pravo, da, onda su pregovori mogući", rekao je Lavrov i dodao da to važi ne samo za Evropljane, već i za one van evropskog kontinenta.

"Ukoliko i oni van evropskog kontinenta budu uvažavali korenite, dugoročne interese Evrope, onda su dalji pregovori mogući", rekao je Sergej Lavrov, danas, na Brdu kod Kranja.

"Status kvo više nije održiv"

Evropska komesarka Benita Ferero-Valdner izjavila je pre sastanka da ne očekuje da će se Srbija zbog Kosova odreći dalje saradnje sa Evropskom unijom.

Benita Ferero-Valdner je rekla i da će prisutne strane na današnjem sastanku probati da razmene poglede povodom Kosova, ali da ona ostaje realna što se tiče mogućnosti da se približe stavovi Rusije i Evropske unije.

Evropska komesarka je dodala i da su godinama vođeni razgovori o pitanju Kosova, ali da nisu doveli do rešenja.

"Stav Evropske unije je da je sadašnji status Kosova neodrživ i da nam je potrebno trajno rešenje", rekla je Valdnerova.

Kada je reč o pitanju Kosova, visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Havijer Solana je novinarima odgovorio da je on uvek optimističan.

"Sa našim srpskim prijateljima moramo biti solidarni u situaciji koja može biti vrlo teška", izjavio je francuski državni sekretar Žan-Pjer Žuje na Brdu kod Kranja i dodao da status kvo Kosova više nije moguć.

"Odluka o misiji do kraja sedmice"

Evropska unija usvojiće "Operativni plan" i formalnu odluku o slanju misije na Kosovo i Metohiju do kraja ove sedmice, izjavili su danas u Briselu visoki zvaničnici EU.

Neophodni dokumenti biće doneti po ubrzanoj, pisanoj proceduri, čime će misija Euleks moći odmah da počne s razmeštanjem na Kosovu, naveli su ti izvori.

"Odluka će biti doneta do kraja nedelje, a pre sastanka Saveta ministara Evropske unije u ponedeljak", najavili su izvori.

Euleks će se sastojati od 2.000 međunarodnih zvaničnika, policajaca i tužilaca iz svih zemalja EU, kao i iz SAD, Hrvatske, Turske, Norveške i Švajcarske.

"Misija EU biće raspoređena na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever Kosova", istakli su zvaničnici, koji su naglasili da EU "neće tolerisati paralelne bezbednosne institucije".

"Neće biti tolerisano prisustvo MUP-a (Srbije)", naveli su ti zvaničnici. EU će na Kosovu imati 1.500 policajaca, od kojih će 750 biti pripadnici specijalne policije.

Misija Euleks će se na Kosovu raspoređivati tokom četiri meseca, kako je predviđeno "tranzicionim periodom", koji je u svom planu predložio bivši finski predsednik Marti Ahtisari.

"Više članica EU protiv nezavisnosti u nedelju"

Više zemalja Evropske unije upozorilo je rukovodstvo kosovskih Albanaca da će odložiti priznavanje kosovske državnosti ukoliko prištinski parlament već u nedelju proglasi nezavisnost, piše danas bečki dnevnik "Standard" pozivajući se na visoke diplomatske izvore u Briselu.

Taj dnevnik još navodi da je "sve manje jasno kako će izgledati dalja procedura u Prištini narednih dana" i da se "u Komisiji EU i u Savetu ministara trenutno nagađa o tome koje su prave namere kosovskog vođstva".

"Diplomate pretežno računaju da će u nedelju u Prištini biti usvojena deklaracija o namerama vezana za predstojeću nezavisnost, ali se mogućim smatra da iznenada bude usvojena i sama deklaracija o nezavisnosti", piše "Standard".

Citira se neimenovani "visoki diplomata" iz Brisela koji je ocenio da "vlada potpuni haos" i da je i Komisiju EU i pojedine šefove diplomatija "potpuno iznenadilo izuzetno čvrsto držanje Vojislava Koštunice".

Isti izvor je naveo, kako prenosi "Standard", i da "kratkoročno na dnevni red stavljeno potpisivanje političkog sporazuma, koje je Srbija odbacila kao manevar za skretanje pažnje, pokazuje koliko je pogrešno EU procenila situaciju".

"Sada je rukovodstvo u Prištini pod pritiskom iz Beograda sve nervoznije i prilično nepredvidivo", prenosi "Standard" ocenu briselskog diplomate.

Navodi se da je, "kako se saznaje, nekoliko država Evropske unije, poput Nemačke, Holandije i Španije vođstvu u Prištini saopštilo da će odložiti priznavanje ukoliko se deklaracija o nezavisnosti usvoji već u nedelju", jer zemlje EU "žele da prvo sačekaju da se stanje u Srbiji smiri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: