Bojkot prodaje mleka zbog male cene

Proizvođači mleka iz Jablanickog okruga nastavili su bojkot prodaje mleka mlekarama zbog smanjenja otkupne cene.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

15:31

Default images

Mlekare iz centralne i južne Srbije dogovorile su se da od 1. februara snize cenu mleka u otkupu sa 6,5 na 5,5 dinara po masnoj jedinici. U mlekarama kažu da su primorani na taj korak zbog velike ponude sirovog mleka na tržištu i smanjene potražnje u prodavnicama.

Cisterna jedne od mlekara u Jablaničkom okrugu otišla je prazna iz dvorišta proizvođača mleka Milana Ivkovića. On će radije prosuti mleko nego što će ga prodati po ceni od 5,5 dinara po masnoj jedinici.

Dok cena mleka pada, stočna hrana poskupljuje. Primera radi, bala deteline poskupela je za preko 100 odsto.

"Od mleka što uzmemo, ne možemo hranu da kupimo da bi krave preživele, a kamoli da ostane nešto za nas. Džabe radimo", kaže Milan Ivković.

Farmeri optužuju mlekare za monopolističko ponašanje. Oni kažu da su sa cenom od 6,5 dinara po masnoj jedinici bili na nuli, a da bi sada poslovali sa gubitkom.

"Blokada će trajati dok se zahtev proizvođača ne ispuni, a on je decidan da mlekare u Jablaničkom okrugu povećaju cenu masne jedinice sa 5,5 na 8 dinara", kaže Zoran Mićković, iz regionalnog Udruženja odgajivača goveda.

U "Mlekari Leksovac" objašnjavaju da se ponuda i tražnja mleka i mlečnih proizvoda ciklično menjaju u toku godine, što uslovljava i promenu cene. Oni kažu da te promene pogađaju samo male proizvođače.

Ponuda sirovog mleka je veoma velika u ovom periodu godine. S druge strane, postoji veoma veliki pad realizacije, i to kod svih mlekara na tržištu, tako da se gomilaju zalihe gotovih proizvoda, kažu u toj mlekari.

"Mlekara Leskovac" otkupljuje mleko i od proizvođača van Jablaničkog okruga, tako da bojkot neće dovesti do nestašice u prodavnicama.

Oni kažu da je cena od 8 dinara po masnoj jedinici, koju traže stočari, nerealna, i da bi, u tom slučaju, litar najjeftinijeg mleka u radnjama koštao oko 50 dinara.

Dok ne postignu dogovor oko cene, stočar Milan Ivković planira da od svog mleka pravi sir jer, kako kaže, to se mnogo više isplati nego da ga prodaje mlekarama u bescenje.

Podsećamo da je maloprodajna cena mleka, i pored niske otkupne cene, najviša u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: