Prikazani snimci ulaska UNPROFOR-a

Na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, prikazani su video snimci ulaska snaga UNPROFOR-a na medačko područje.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2008.

14:38

Default images

Ademiju i Norcu se sudi za ratne zločine nad civilima u akciji Medački džep. Medačko područje je nekoliko dana pre tog ulaska zauzela hrvatska vojska. Na više snimaka vide se pusta, uništena i spaljena sela, kao i mrtva tela koja pripadnici UN skupljaju i stavljaju u vreće, a prikazan je i snimak identifikacije pedesetak leševa u Korenici, pošto ih je hrvatska strana predala Srbima.

Snimci novinske agencije Rojters prikazuju i susret pripadnika hrvatske vojske s pripadnicima UN na tački razgraničenja, pošto su hrvatske snage, prema potpisanom sporazumu, morale da se povuku iz zauzetog područja.

U razgovoru s novinarima tadašnji komandant kanadskog bataljona na snimku tvrdi da su hrvatske snage odugovlačile s povlačenjem zbog čega su jedinice UN u područje Medačkog džepa ušle nekoliko sati kasnije od dogovorenog.

Na putu su bile vidljive protivtenkovske mine i prepreke, a vojnici nisu dopustili prolaz UNPROFOR-u, pod izgovorom da treba čekati zapovednika Norca.

"S hrvatske strane više smo puta bili izloženi vatri. Došlo je do više incidenata i više puta smo uzvraćali paljbom, ali niko nije poginuo", kazao je novinarima oficir UN Mark Rulo, opisujući sukobe s hrvatskom vojskom.

Dodao je da su hrvatskoj strani i dan kasnije, kod mesta Ribnik, morali dati ultimatum da će otvoriti vatru, ako se ne povuku s dogovorene linije razdvajanja.

Drugi oficir UN, čije se ime nije pominjalo, izjavio je da su kuće u zauzetim srpskim selima uništene neposredno pre dolaska mirovnih snaga.

"Hteli su se uveriti da ovde više nema ničega, pre nego što mi uđemo", dodao je.

Suđenje se nastavlja 20. februara, kada bi pred sudskim većem trebalo da se pojavi bivši komandant kanadskog bataljona Nilsen, a posle njega do 17. marta u ulozi svedoka bi trebalo da se pojavi još šest UNPROFOR-ovih oficira.

Generali Ademi i Norac su, u prvom sudskom postupku koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu po komandnoj odgovornosti, optuženi za uništavanje srpskih sela i ubistva civila i ratnih zarobljenika u selima na području Medačkog džepa u akciji koju je hrvatska vojska sprovela u septembru 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: