Svedok: Orlovi pripisivani SRS

Na suđenju Vojislavu Šešelju zaštićeni svedok rekao da "ne zna da li su pripadnici dobrovoljaca 'Beli orlovi', bili članovi SRS".

Izvor: FoNet

Utorak, 12.02.2008.

13:01

Default images

"Jedino je gospodin Šešelj došao iz Srbije na taj prostor oko Voćina i zbog toga im je pripisivano da su dobrovoljci SRS-a, ali ja zaista ne znam da li su oni bili pripadnici te političke stranke", rekao je zaštićeni svedok 004. On je potvrdio da je krajem decembra 1991. godine u selu Voćin ubijeno nekoliko starijih civila.

Svedok je rekao da su "ljudi nestajali" i da su ubijena četiri Hrvata, koja su, kako je konstatovao, "pripisivana dobrovoljcima koji su to učinili s meštanima". Dodao je, međutim, da nije prisustvovao zločinima, jer živi 50 kilometara od Voćina i drugih mesta o kojima je reč.

"Tužilaštvo vodi svedoka kroz priču 'rekla - kazala', a takvo svedočenje, kada svedok kaže: 'Pričalo se', a ne: 'Video sam' ili 'Prisustvovao sam', ne može biti relevatno", reagovao je optuženi.

Svedok je rekao da je o događajima o kojima govori čuo od Mladena Kulića, čoveka koji je živeo na području Voćina za vreme rata, a bio je pripadnik Teritorijalne odbrane.

Tužilac je podvukao da je ovo svedočenje - iskaz iz druge ruke, što je dozvoljeno.

Predsednik SRS-a je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutno ponašanje, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz sela Hrtkovci, u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: