"Ne mora Slovenija da bude prva"

Slovenački predsednik je izjavio da nema potrebe da Slovenija bude među prvima koji će priznati Kosovo.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

11:24

Default images

Predsednik Slovenije Danilo Tirk, u ponedeljak u Nju Jorku sastao se sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom. Tom prilikom, Tirk je Banu rekao da priznanje Kosova nije stvar UN-a, već suverenih država, koje će, pri tome, morati da poštuju međunarodno pravo i međunarodnu praksu na tom području, prenosi portal 24ur.com.

"Problem Kosova je već dugo na dnevnom redu UN-a i sada prelazi u neku novu fazu, u kojoj su pitanja statusa poznata. Zna se kakve su opcije moguće i mislim da UN vode proces koji će dovesti do promena. Ali, to je proces, to nije stvar koja će se desiti za jedan dan", rekao je Tirk i naveo da se govori o datumima, iako pitanje priznavanja nije stvar UN-a.

"UN su u igri u vezi sa drugim pitanjima - pitanjima međunarodne prisutnosti na Kosovu i, pre svega, sa pitanjem promena u toj oblasti, koje su predviđene", rekao je Tirk.

Povodom afere nastale nakon objavljivanja slovenačko-američkih diplomatskih razgovora, naročito po pitanju priznavanja Kosova, Danilo Tirk je rekao da te informacije nisu imale bitan uticaj na proces koji se tiče statusa Kosova.

Slovenački predsednik je, ocenjujući koji je najprimerniji trenutak za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Slovenije, rekao da Slovenija ima sopstvena pravila o priznavanju i da taj postupak treba izvesti u celini, zbog čega on ne želi da prejudicira tok tog postupka.

"Iako već iz ovoga što vam govorim možete razabrati da ja ne vidim potrebe da Slovenija bude baš na početku", rekao je Tirk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: