"Ka parlamentarnim izborima"

"Ko god da pobedi na ovim izborima, to će izazvati nove parlamentarne izbore", smatra Goran Svilanović.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2008.

20:40

Default images

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović je za B92 rekao da smatra da je dosta teško da Vlada nastavi da radi kao do sada, jer mislim da kandidati neće biti zadovoljni odnosom premijera Koštunice prema njima", rekao je Svilanović.

Svilanović izjavio je da je stvarna tema ovih izbora bila ocena poslednjih sedam godina vlasti i da je zbog te činjenice kandidat Demokratske stranke Boris Tadić nosio veći teret nego njegov suparnik Tomislav Nikolić.

"Oni glasači koji su na ovim izborima glasali za Nikolića nisu svi crni nacionalisti i mrzitelji drugih nacija, već je reč o onima koji nisu zadovoljni vlašću proteklih godina", rekao je on.

Svilanović je istakao da veliki odziv građana pokazuje koliko je tema izbora za njih bila važna i naglasio da je svaki političar koji o tome nije imao jasan stav prikazao sebe manje relevantnim.

"Ovi izbori, ko god da pobedi, indukovaće u određenom periodu parlamentarne izbore, i to pre nego što im je vreme, jer ni jedan od kandidata neće biti zadovoljan držanjem premijera", rekao je on.

"Ide se ka dve i po partije"

Direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenio je da ovi izbori pokazuju da se partijski sistem Srbije menja i da ide ka "dvoipopartijskom sistemu".

"Efekat drugog kruga je da će se kolaiciona vlada naći u poteškoćama, ko god pobedi na izborima", zaključio je Goati.

"Činjenica je da, ukoliko Boris Tadić pobedi, to će biti velika pobeda za proevropski pokret u Srbiji. Napori EU da se ukinu vize čine korak u pozitivnom pravcu, takvih koraka biće sve više ako Tadić pobedi. Ako pobedi Tomislav Nikolić, za Srbiju će biti mnogo teže da zadrži dobre odnose sa EU, ali i sa SAD", rekao je za B92 Vilijem Montgomeri, bivši ambasador SAD u Beogradu.

Čedomir Čupić, profesor FPN-a, rekao je za u specijalnom izbornom programu B92, da su radikali uspeli demagogijom da ubede da za njih glasaju i oni gradjani koji nisu ideološki opredeljeni.

Jovo Bakić, profesor FPN-a, kaže da ne treba očekivati da je odluka Vojislava Koštunice da izađe na izbore uticala na njegove birače.

Dulić: Gubitnik da pruži ruku

Predsednik Skupstine Srbije Oliver Dulić izjavio je večeras da je važno da gubitnik na današnjim predsedničkim izborima pruži ruku pobedniku i da pobednik ispuni svoja predizborna obećanja.

Dulić, koji je funkcioner Demokratske stranke, rekao je televiziji B92 u izbornom štabu te stranke da su gradjani prepoznali važnost izbora i ocenio da je veliki odziv više glasova doneo kandidatu DS-a Borisu Tadiću nego kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću.

Upitan o budućnosti koalicije DS-a i Demokratske stranke Srbije, Dulić je odgovorio da je potrebno sačekati ishod izbora i da je najvažnije sačuvati stabilnost države, kao i da će biti prilike da se razgovara o koaliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: