Strani mediji o izborima

O drugom krugu izbora danas su izveštavali svi veći svetski mediji, a veliki broj stranih novinara već nekoliko dana boravi u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 03.02.2008.

16:10

Default images

Svi se slažu u oceni da su današnji izbori bili najneizvesniji u istoriji Srbije. Sve svetske agencije i mediji javile su večeras da je na predsedničkim izborima u Srbiji pobedio Boris Tadić i da je kandidat SRS-a Tomislav Nikolić priznao izborni poraz. Ocene su, bez izuzetka, takve da je pobedila proevropska Srbija.

Italijanski novinar Emilijano Bos, koji izveštava i za švajcarsku Radio-televiziju RTSI, kaže da ove izbore vidi kao važnu prekretnicu za našu zemlju i kao referendum za odnos Srbije prema Evropskoj uniji.

"Srbija, kao tema u italijanskim i švajcarskim medijima, nije tako popularna, ali se o ovim izborima dosta govori i većina medija poslala je svoje novinare da izveštavaju iz Beograda. Italija je geografski bliska sa Srbijom i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera vaše zemlje. Naša vlada svesrdno se trudi da pomogne Srbiji da se približi Briselu. Ne treba da zaboravimo da Italija ima više od 2.000 vojnika na Kosovu, tako da je situacija u Srbiji veoma važna za nas“, rekao je Bos.

CNN i BBC: Pobedio demokratski kandidat

Američka televizijska mreža Si-En-En i britanski Bi-Bi-Si javili su večeras u udarnim vestima da je demokratski kandidat na predsedničkim izborima Boris Tadić, prema preliminarnim rezultatima,pobedio nacionalistu Tomislava Nikolića.

Analitičari na ovim televizijama jednoglasno su ocenili da su izbori imali referendumski duh i da je na njima glavno pitanje bilo kojim će putem krenuti Srbija - nastaviti integracije u Evropsku uniju, ili se okrenuti Rusiji.

Si-En-En je ocenio da, ukoliko se potvrde rezultati, Tadić će nastaviti sa reformama i približavanjem EU.

"Tadić je jedan od najvećih pristalica srpskih integracija u EU, dok je Nikolić bio za prekid evropskih integracija", navodi Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si je ocenio da pitanje Kosova "praktično da nije bilo tema na izborima, jer oba kandidata imaju istovetan stav" prema tom problemu.

Nemački mediji o pobedi Tadića

Aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić je, prema nezvaničkim rezultatima, pobedio na izborima u Srbiji, javila je večeras nemačka agencija DPA.

Za vodeće nemačke elektronske medije, drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji bili su prva vest.

Većina medija prenosi CeSID-ovu prognozu, uz svoje tumačenje da je "nacionalista Tomislav Nikolić dobio manje glasova od demokrate Tadića".

Magazin "Špigel-Onlajn" naveo je večeras da Srbi danas nisu birali samo novog predsednika, već da su glasali o budućem kursu zemlje, pri čemu "Tadić zastupa proevropsku, a Nikolić prorusku politiku".

Agencije javljaju o pobedi Tadića

Svetske agencije javile su večeras da je na predsedničkim izborima u Srbiji pobedio Boris Tadić i da je kandidat SRS-a Tomislav Nikolić priznao izborni poraz.

U kratkim izveštajima, agencije su najpre izvestile o prvim procenama Centra za izbore i demokratiju, a potom i Republičke izborne komisije.

Rojters, Asošijeted pres i Frans pres javljaju i da je Tadić proglasio pobedu, a da je Nikolić priznao poraz.

U ocenama, agencije su podsetile da se ovi izbori smatraju referendumom da li će Srbija dalje raditi sa Zapadom, uoči gubitka pokrajine Kosovo.

Rojters podseća da je Tadić rekao da članstvo u EU mora da ostane prioritet, bez obzira šta će se dogoditi, dok se Nikolić zalaže za okretanje Rusiji, umesto Zapadu.

Agencija AP prenela je preliminarne procene CeSID-a da je na prozapadni predsednik Srbije Boris Tadić odneo tesnu pobedu nad svojim protivkandatom, ultranacionalistom Tomislavom Nikolićem.

Agencije su ranije ukazivale na veoma tesnu trku prozapadnog predsednika Borisa Tadića i ultranacionaliste Tomislava Nikolića.

AP je, u ranijim ocenama, istakla mogućnost povratka na vlast saveznika preminulog autokrate Slobodana Miloševića, ekstremnog nacionaliste Nikolića.

Pobednik nedeljnih izbora, navela je AP, može da odluči da li će ova centralna balkanska država nastaviti na putu prozapadnih reformi i tešnjih veza s EU, ili će ponovo politički i ekonomski izolovati poput u vreme Miloševića.

Svetske agencije su podsetile da se oba kandidata protive nezavisnosti Kosova, ali i ukazale da Nikolić želi da Srbiju okrene prema Rusiji, kako bi kaznio Zapad zbog podrške albanskoj većini na Kosovu, dok Tadić traži od Srba da zaborave na ponos i nastave evropskim putem bez obzira šta će se dogoditi.

Češki mediji: Pobeda Tadića dobra vest

Prve procene da u današnjem drugom krugu izbora za predsednika Srbije vodi proevropski demokratski dosadašnji predsednik Boris Tadić udarna su vest večeras u medijima zemalja centralne Evrope, uz ocenu da je to dobra vest i za Balkan i za Evropu.

Češka agencija ČTK javlja da je verovatna pobeda Tadića dobra vest za Evropu pošto je sadašnji šef države daleko prihvatljiviji za međunarodnu zajednicu od Tomislava Nikolića, koga agencija naziva beskompromisnim ultranacionalistom.

Češki mediji javljaju listom o visokom odzivu u drugom krugu izbora i dodaju da su se gotovo na isti način, pobedom Nikolića u prvom krugu, a porazom u drugom, završili i prethodni izbori 2004. godine.

"Isto kao i pre četiri godine i sada je, verovatno, svoju ulogu odigrao strah srpskih birača da bi sa, za Zapad neprihvatljivim nacionalistom Nikolićem, Srbi dospeli u međunarodnu izolaciju", javila je ČTK.

Internet izdanje poljskog dnevnika "Gazeta viborča" najavilo je izbore kao "duel roka koji slušaju birači Borisa Tadića sa turbo folk muzikom birača Tomislava Nikolića, a koji će odlučiti pop i neopredljeni mejn strim birači".

"To su, posle niza godina, prvi toliko važni izbori na Balkanu. Njihov rezultat neće biti ključan samo za Srbiju, već i za druge zemlje regiona. Pobeda Tadića znači nastavak pregovora o integraciji Srbije u Evropu", javlja informativna televizija TVN24.

Ta poljska komercijalna televizija, međutim, upozorava da je sudbina Kosova izgleda odlučena, bez obzira na rezultat današnjih izbora u Srbiji.

Za slovačke medije današnji izbori u Srbiji bili su referendum o tome da li će zemlja krenuti ka Evropskoj uniji ili će se vratiti politici Slobodana Miloševića.

Poznavaoci balkanskih prilika, kao nekadašnji izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir ili slovački ekspert za Balkan Pavel Urban upozoravaju, međutim, da je važnije kakva će biti sudbina sadašnje vladajuće koalicije i vlade.

Urban je, gostujući na slovačkoj televiziji TA3, podsetio da ovlašćenja srpskog predsednika nisu takva da može jednostavno da naredi rat, već da je pre reč o moralnom vođstvu naroda i opasnosti da ako pobedi Nikolić, da će hteti da to politički unovči na prevremenim parlamentarnim izborima.

"U Srbiji je još uvek vlada koja se predstavlja i koju Evropa tretira kao demokratsku, proevropsku vladu koja odlučuje o svemu", rekao je Urban.

"Predsednik sam ne može mnogo, zavisi da li će se održati vladajuća koalicija", rekao je Jirži Dinstbir češkom radiju.

Dinstbir, koji je bivši čehoslovački ministar spoljnih poslova, upozorio je da SAD, ali i Evropska unija, svojim pritiskom da se prizna nezavisnost Kosova čine sve da, u stvari, odmognu demokratskim snagama u Srbiji, koje su, iako rascepkane, veoma jake.

"Srbi su uvek bili jedan od najprozapadnijih naroda na Balkanu", rekao je danas Dinstbir i podsetio Čehe da su Srbi jedini na Balkanu bili na njihovoj strani kada je trebalo u oba svetska rata.

Mediji u EU javljaju o pobedi Tadića

Evropska televizijska mreža Juronjuz večeras je, u direktnom prenosu iz Beograda, javila da je Boris Tadić pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji i da je to priznao i njegov suparnik Tomislav Nikolić.

Radio-stanice i TV kanali nekih zapadnoevropskih zemalja su, takođe, kratko javili da je Tadić pobedio sa oko 52 odsto glasova.

Juronjuz je prenosio i konferencije za novinare Tadića i Nikolića, naglasivši reči Tadića da čestita svim građanima Srbije na velikoj demokratskoj pobedi i da želi da "ujedini Srbiju i otkloni greške iz prošlosti".

Izveštač tog evropskog televizijskog kanala je ukazao i na Tadićevu poruku zahvalnosti biračima i liderima partnerskih stranaka u vladajućoj koaliciji koju predvodi Demokratska stranka.

"Ali, on, međutim, nije spomenuo premijera Vojislava Koštunicu, koji nije hteo da se izjašnjava o podršci još ni u prvom krugu", napomenuo je Juronjuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: