Ren: EU spremna za misiju

Oli Ren izjavio je danas da je Evropska unija spremna da pošalje civilnu misiju na Kosovo i preuzme odgovornost za stanje u pokrajini.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2008.

13:08

Default images

Evropski komesar za proširenje je za sutrašnji broj podgoričkog "CG Ekonomista" rekao da "rešavanje statusa Kosova mora biti okončano kroz koordinisani i pažljivo vođeni proces kojim upravlja EU".

On je istakao da je Evropska unija spremna da preuzme odgovornost za stanje na Kosovu i ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja i vođenju glavne uloge u implementaciji rešenja "u delokrugu jasne evropske perspektive celog regiona".

"Mi smo spremni da, slanjem civilne misije, ponesemo deo odgovornosti u području vladavine prava i doprinesemo međunarodnoj civilnoj misiji na Kosovu", naveo je evropski komesar.

Ren je poručio da je "budućnost Kosova i zapadnog Balkana, kao celine, u Evropskoj uniji" i najavio da će "Evropska komisija nastaviti da podržava evropsku budućnost regiona".

On je odbacio mogućnost pojave "sindroma rađanja malih država na Balkanu", nakon mogućnog proglašenja nezavisnosti Kosova, na šta ukazuju mnogi analitičari, navodeći da "delovanje Evrope dovodi do toga da nema prostora za pojavu tog procesa".

"Demokratske institucije zasnovane na vladavini prava i funkcionisanju tržišne ekonomije su ključ razvoja zapadnog Balkana", naveo je Ren.

Prema njegovim rečima, "Evropska komisija blisko sarađuje sa svojim partnerima u regionu da bi došla do željenih rezultata i veruje da će sve zemlje regiona ostati odlučne da istraju u tom izazovnom procesu promena u kome nema prostora za "sindrome" bilo koje vrste".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: