CeSID: Izlaznost 67,6 odsto

Prema prvim preliminarnim podacima CeSID-a, izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji bila je 67,6 odsto.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2008.

10:05

Default images

Izvrši direktor CeSID-a Zoran Lučić naveo je da je izlaznost u centralnoj Srbiji, bez Beograda, iznosila 67,1 odsto. U Vojvodini izlaznost je bila 70,1 odsto, a u Beogradu, prema prvim preliminarnim podacima, izlaznost je bila 66,5 odsto. Na Kosovu je, prema CeSID-u, izlaznost bila 55 odsto

Zoran Lučić ocenio je danas ranije da je to "više nego iznenađujuće", jer je, do sada, bila praksa da je izlaznost veća na parlamentarnim, nego na predsedničkim izborima. "Mimo ovog broja, biračko telo skoro da i ne postoji. Ne bismo imali ovoliku izlaznost da i birači ostalih kandidata iz prvog kruga nisu glasali danas", procenjuje Lučić.

Izvršni direktor CeSID-a izjavio je za B92 da se može napraviti paralela sa izborima iz 2000. godine.

"Tada je izašlo oko 4.700.000 birača, i to je najveći odziv ikada u Srbiji. Doduše, treba imati na umu da je tada i poništeno glasanje na mnogim biračkim mestima. Moja procena je bila da je glasalo blizu 5.000.000 birača na tim izborima. Sada, ukoliko glasa 4.400.000, ja mislim da je to sjajan rezultat", zaključio je Lučić.

Građani danas biraju predsednika Republike između kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

RIK: Do 18 sati glasalo 57,8 odsto

Do 18 sati na biralištima u Srbiji glasalo je 57,80 odsto birača, saopštila je večeras Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do večeras u 18 sati glasalo je 57,22 odsto birača, u Vojvodini 59,37 odsto, a na Kosovu i Metohiji 44,1 odsto.

U prvom izbornom krugu, održanom pre dve nedelje, u Srbiji je do 18 sati glasalo 53,45 odsto birača, centralnoj Srbiji 53,29 odsto, a u Vojvodini 53,88 odsto, naveli su u RIK-u.

U Beogradu je do 18 sati glasalo 57,32 odsto birača, u Novom Sadu 59,14 odsto, Nišu 57,19 odsto, u Kragujevcu 64,25 i Čačku 57,58 odsto.

Odziv glasača u drugom krugu izbora za predsednika Srbije procenjen je sa uzorka 544 biračkih mesta.

Na biralištima danas nisu zabeležene nepravilnosti, naveli su u RIK-u.

Čačak: Udario kutiju

Glasanje na biračkom mestu u selu Prijevor kod Čačka bilo je prekinuto 20 minuta jer je jedan birač "udario" u glasačku kutiju, rekao je večeras agenciji Beta član radnog tela Republičke izborne komisije Simo Stokić.

On je rekao da je kutija zamenjena, da je glasanje nakon zamene kutije nastavljeno i da je glasanje na tom biračkom mestu bilo produženo do 20.20 časova.

Manji incidenti van birališta

U Trgovištu su se na ulici potukli potpredsednik Skupštine opštine Trgovište Miodrag Popović, iz Srpske radikalne stranke, i potpredsednik odbora Demokratske stranke iz Vranja Dragoslav Nedeljković.

U Policijskoj stanici u Trgovištu je potvrđeno da su obe strane prijavile incident i zatražile pomoć policije.

Prema Nedeljković rečima, Popović je bez povoda nasrnuo na njega i uputio mu teške uvrede.

U regionalnom izbornom štabu Srpske radikalne stranke u Vranju poslanik Predrag Stošić rekao je da je Nedeljković, navodno, delio propagandni materijal.

U 20 časova završeno glasanje

Biračko pravo ima 6.732.762 birača u Srbiji koji su mogli da glasaju na 8.481 biračkom mestu.

Svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja mora biti omogućeno da glasa. Na predsedničkim izborima pravo glasa ima i 37.171 birača u inostranstvu, 9.177 na odsluženju vojnog roka i 8.201 u zatvorima.

Glasanje u inostranstvu omogućeno je na 65 biračkih mesta u 36 zemalja, a glasači koji imaju prebivaliste u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Portugaliji glasali su juče, zbog vremenske razlike.

Na Kosovu u birački spisak upisano je 114.033 birača koji glasaju na 277 biračkih mesta.

Nikolić i Tadić su u prvom krugu izbora 20. januara osvojili najviše glasova od ukupno devet kandidata koliko je učestvovalo na izborima.

Nikolić je prvi na izbornoj listi jer je osvojio veći broj glasova u prvom krugu - 1.646.172, a Tadić je pod rednim brojem dva jer je 20. januara dobio 1.457.030 glasova.

Za predsednika Srbije biće izabran kandidat koji bude dobio veći broj glasova. U slučaju da Nikolić i Tadić osvoje isti broj glasova, glasanje će biti ponovljeno za 15 dana. Republička izborna komisija je obavezna da konačne rezultate izbora proglasi do 7. februara u 20 sati.

Ovo su prvi predsednički izbori posle donošenja novog Ustava Srbije i uspostavljanja samostalne države.

Budući predsednik Srbije bira se na pet godina, a dužnost će preuzeti danom polaganja zakletve u Skupštini Srbije. RIK je obavezna da izda uverenje o izboru za predsednika Srbije odmah posle objavljivanja konačnih rezultata.

Predsednički izbori raspisani 12. decembra prošle godine su peti od 2000. godine, a deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: