Negiraju prekomerno granatiranje

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine odbacila izveštaj oficira Herija Keningsa o prekomernom granatiranju u "Oluji".

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

19:48

Default images

U izveštaju holandskog oficira se ocenjuje da je Hrvatska vojska u akciji "Oluja" 1995. godine prekomerno granatirala područja zahvaćena akcijom. Keningsov izveštaj detaljno opisuje planiranje i izvođenje artiljerijskih napada Hrvatske vojske tokom akcije, a tužilaštvo Haškog tribunala ga je priložilo kao dokaz optužnici protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Kenings je izveštaj napisao na zahtev haškog tužilaštva, a on je priložen kao dokaz 18. januara ove godine.

Odbrana generala Gotovine saopštila je danas da Keningsov izveštaj smatra spornim po više osnova, uključujući i metodologiju koja je, kako je navela, u slučaju "Oluje" potpuno drugačija od one koju je haško tužilaštvo koristilo u analizi NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Gotovinin advokat Luka Mišetić najavio je da će odbrana zatražiti da sudsko veće odbaci Keningsov izvještaj, jer se u njemu uopšte ne pominju istraga i zaključci UN od 23. avgusta 1995. godine, u kojima se navodi da nije bilo prekomernog granatiranja u "Oluji".

Mišetić je rekao da se u izveštaju ne analiziraju osnovne činjenice, poput određivanja ciljeva, utvrđivanja pogođenih ciljeva i da li su neki od tih civilni objekti, kao i vrstu oružja koje je koristila artiljerija HV.

Odbrana generala Gotovine je najavila da će poređenjem analize NATO bombardovanja Srbije sa Keningsovim izveštajem, pokazati da holandski oficir uopšte ne pominje niz pitanja koja su bila ključna za odluku tužilaštva da ne istražuje NATO.

"Upravo iz tog razloga osporićemo kvalitet i metodologiju Keningsovog izveštaja, kao i zahtev tužilaštva da se ovo proglasi 'ekspertizom', s obzirom na celi niz pitanja koja Kenings uopste ne spominje", rekao je Mišetić.

On je rekao da bi Kenings, da je koristio metodologiju koju je tužilaštvo koristilo u istraživanju NATO bombardovanja Srbije, zaključio da Hrvatska vojska nije prekomerno granatirala područje.

Generali Gotovina, Čermak i Markač su po komandnoj odgovornosti optuženi za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: