Odluka o misiji 12. februara

Ambasadori članica EU završili su pripreme za slanje misije na Kosovo, a konačna odluka biće doneta 12. februara, javio je Rojters.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.02.2008.

18:39

Default images

Rojters se poziva na evropske diplomatske izvore. AFP dodaje da su ambasadori 27 članica EU danas na sastanku u Briselu odobrili pravne i finansijske modalitete misije, koju će činiti 1.800 pravnih i policijskih stručnjaka. Oni su, kako javlja Rojters, odobrili tekst o takozvanoj zajedničkoj akciji za slanje misije na Kosovu.

EU je, da bi izbegla oštru reakciju Srbije, odložila donošenje odluke posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, rekli su evropski diplomatski izvori koji su želeli da ostanu anonimni zbog osteljivosti pitanja, a prenosi Rojters.

"Tekst o zajedničkoj akciji je danas usvojen. Još treba da bude usvojen u Savetu (ministara) EU", rekao je neimenovani izvor u EU i dodao da će ministri finansija EU to učiniti bez rasprave na sastanku 12. februara.

Izvori u EU su rekli da će biti potrebno još nekoliko nedelja da se završi detaljan operativni plan i razmesti misija, iako su neki elementi misije već na terenu u Prištini.

Frans pres navodi, pozivajući se na evropske diplomatske izvore, da je, da bi se počelo sa razmeštanjem misije, još potrebno da se upute pozivi i to "verovatno početkom sledeće nedelje" u prestonice članica EU kako bi potvrdile svoju saglasnost, što je u principu formalnost.

Konačna odluka o slanju misije članice moraju doneti jednoglasno.

Evropska unija se, takođe, nada da će potpisati politički sporazum o saradnji sa Srbijom 7. februara, ma ko da pobedi na izborima, navodi Rojters.

"Lopta je u dvorištu Srbije. Mi smo spremni da ga potpišemo sledeće nedelje, ako su oni spremni", rekao je neimenovani zvaničnik.

"Izričito se protivimo Misiji EU"

Srbija izričito protivi slanju Misije EU u pokrajinu, ponovio je večeras ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"Skupština Srbije je utvrdila da bi protivpravno slanje Misije EU predstavljalo ugrožavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije. Zbog toga je zabrinjavajuće da evropski zvaničnici ignorišu stav Srbije i najavljuju nastavak priprema za slanje te nelegalne misije", navodi se u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Samardžić je podsetio da Srbija insistira da se poštuju njene medjunarodno priznate granice i da samo Savet bezbednosti UN može doneti odluku kojom se odobrava dolazak medjunarodne misije.

"Bilo bi neophodno i važno da EU poštuje Povelju UN i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kao međunarodno priznate države", navodi se u izjavi ministra Samardžića.

Specijalni evropski predstavnik Džonas Džonson izjavio je da Evropska unija učestvuje u pripremi nacrta ustava Kosova. Na pres konferenciji u Čaglavici, on je objasnio da je odluka u vezi sa slanjem misije "praktično doneta".

Roj Riv, šef za planiranje misije EU, kaže da je planirano da na Kosovo stigne najveća misija u istoriji Unije.

“Posao Evrope je da se pripremi da na Kosovu rasporedi misiju za uspostavljanje vladavine prava, najveću evropsku misiju do sada. To znači da ćemo na Kosovo poslati 1800 policajaca, sudija, tužilaca i rasznih stručnjaka da rade sa loklanim institucijama i podignu njihovu delatnost na evropski nivo. Zadržaćemo i neke izvršne dužnosti, ukoliko se nešto ne odvija u skladu sa evropskom praksom, imaćemo autoritet da to korigujemo”, rekao je Riv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: