Rumunija: Stroga zabrana pušenja

Rumunska vlada je odlučila da od 1. januara 2009. godine uvede šire i strože zabrane za pušenje u zatvorenim prostorijama.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

17:13

Default images

U saopštenju rumusnke vlade navodi se da će pušenje biti dozvoljeno na najviše 50 odsto površine restorana, kafana i barova i da ta površina treba da bude izolovana od dela za nepušače i da ima ventilaciju. Takođe je odlučeno da se potpuno zabrani prodaja cigareta u blizini škola i bolnica.

Za nepoštovanje tih normi predviđene su novčane kazne od 2.500 (672 evra) leja do 5.000 leja (1.344 evra).

Do sada je pušenje bilo zabranjeno samo u državnim i javnim institucijama, školama, bolnicama, kao i u vozilima javnog saobraćaja, dok je u vozovima pušenje dozvoljeno samo na označenim mestima.

Nova uredba vlade predviđa zabranu prodaje duvanskih proizvoda unutar i ispred škola i bolnica.

Zabranjeno je besplatno davanje cigareta mladima do 18 godina, a zabranjeno je i da sponzori događaja i aktivnosti posvećenih istoj grupi mladih budu proizvođači cigareta.

U Rumuniji će biti zabranjeno reklamiranje duvanskih proizvoda u štampanim medijima, dok je na televizijama to već zabranjeno. Reklamiranje cigareta biće zabranjeno i u salama gde se priređuju priredbe, u bioskopima, kao i u javnom saobraćaju.

Nepoštovanje pravila za reklamiranje cigareta kažnjava se novčanom kaznom od 10.000 leja (2.688 evra) do 50.000 leja (13.440 evra).

Ministar zdravlja Euđen Nikolaesku je izjavio da je cilj uvođenja tih mera da se deca i adolescenati zaštite, jer broj pušača među njima stalno raste.

Prema statističkim podacima, u Rumuniji oko 35 odsto osoba od 15 do 24 godina su pušači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: