Tači: Ustav pre nezavisnosti

Hašim Tači izjavio je da pre proglašenja nezavisnosti Kosova treba biti spreman Ustav Kosova, javlja danas Radio Bi-Bi-Si.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 01.02.2008.

16:58

Default images

"Javna rasprava o ustavu je počela i njen cilj je da u proglašenju nezavisnosti ujedini političare, institucije i građane", rekao je predsednik Vlade Kosova. On je u intervjuu Bi-Bi-Siju ocenio da će "kosovski političari i narod Kosova delovati jedinstveno".

"Nije potrebno govoriti o tome da li je donošenje deklaracije o proglašenju nezavisnosti pitanje dana, sata ili minuta. I da li će uslediti u nedelju, utorak ili četvrtak. Važno je da je Kosovo u završnoj fazi zvaničnih priprema za proglašenje nezavisnosti i za početak funkcionisanja u svojstvu nove države koja će garantovati jednake mogućnosti i afirmaciju nacionalnih manjina", rekao je Tači.

Bi-Bi-Si navodi da dopisnici ocenjuju da je tom izjavom Tači pokušao da smanji spekulacije da će Kosovo proglasiti nezavisnost u neposrednoj budućnosti i da je zbog neslaganja, posebno unutar Evropske unije, želeo da proširi svoj manevarski prostor u situaciji u kojoj na samom Kosovu rastu i očekivanja i nestrpljenje.

Tači i Riker razgovarali o pripremama za rešavanje statusa

Šef UNMIK-a Joakim Riker i premijer Kosova Hašim Tači razgovarali su danas o pripremama za okončanje rešavanja statusa Kosova i o koordinaciji zadataka između Vlade i UNMIK-a, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Tokom redovnog nedeljnog sastanka sa šefom UNMIK-a Tači je izjavio da je Vlada preuzela odgovornost u ovom značajnom procesu i istakao da je Kosovo spremno za utvrđivanje statusa, nevedeno je u saopštenju.

Tači je kazao da je posao na izradi novog ustava Kosova završen, kao i da je danas počela da radi grupa za izradu državnih simbola.

Premijer i šef UNMIK-a razgovarali su i o periodu tranzicije i o saradnji Vlade Kosova, UNMIK-a i KFOR-a, "kako bi se obezbedilo da domaće i međunarodne institucije na Kosovu ostvaruju svoj mandat na celoj teritoriji Kosova".

Šef UNMIK-a je visoko ocenio angažovanje Vlade Kosova i UNMIK-a u koordinaciji aktivnosti i zajedničkog ostvarivanja obaveza, navedeno je u saopštenju i naglašeno da su se Riker i Tači saglasili da treba zajedno raditi na garanciji prava i integraciji manjina u domaće institucije.

Predstavnici EU uključeni u izradu ustava

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Džonas Džonson izjavio je danas da predstavnici Unije učestvuju u pripremi nacrta kosovskog ustava, dodajući da je glavni razlog za ubrzano angažovanje buduće evropske misije nerešen status Kosova i uspostavljanje vladavine prava.

"Radićemo na vladavini prava, bezbednosti, izgradnji države i svi mi imamo centralnu ulogu da bi se ostvarila evropska perspektiva. Mi pripremamo i pomažemo pripreme ustava. Radi se nacrt ustava koji će obuhvatiti sve odredbe paketa", kazao je Džonson na tribini u Medija centru u Čaglavici, posvećenoj pripremama za buduće civilno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu.

Džonson je kazao da će ustav Kosova u oblastima ljudskih prava biti "verovatno jedan od najnaprednijih ustava u Evropi, u smislu zaštite ljudskih prava, zaštite zajednica, zaštite kulturno-verske baštine".

"To je za nas najvažniji prioritet", kazao je Džonson, koji je i šef pripremnog tima Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu.

Džonson smatra da EU ne krši međunarodno pravo time što radi na pripremi ustava Kosova, iako status Pokrajine još nije rešen.

"U situaciji kada je blokiran Savet bezbednosti UN, mi moramo da nađemo rešenje, moramo da nađemo put napred, i na toj osnovi se zasniva ono što mi pokušavamo da radimo na Kosovu", rekao je Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: