NVO: Smanjiti siromaštvo dece

Trećina dece u Srbiji pogođena je siromaštvom i stoga je neophodna saradnja državnih insitucija i nevladinog sektora, ocenjuju NVO.

Izvor: Beta

Petak, 01.02.2008.

16:51

Default images

"Više od 155.000 dece u Srbiji živi ispod linije siromaštva. Isto toliko ih je iznad same granice, a ako se tome dodaju i ona pogođena siromaštvom sredine, procenjuje se da je u Srbiji trećina od ukupnog broja dece na različite načine pogođena siromaštvom", kazao je predstavnik Društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša Saša Stefanović.

Organizacije koje se bave zaštitom dece, a ima ih 54, zatražile su od Vlade Srbije, koja je 2003. godine usvojila Strategiju za smanjenje siromaštva, a 2004. Nacionalni plan akcije za decu, da jasno odredi i saopšti kolika su izdvajanja za decu, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, neophodno je sprovođenje mera, iz Vladinog Nacionalnog plana akcije za decu, koji, između ostalog, predviđa besplatnu užinu, prevoz, dodatnu nastavu za najsiromašnije.

NVO su, kako je rekao Stefanović, pokrenule inicijativu da nadležna ministarstva rade na zatvaranju institucija za zbrinjavanje dece sa posebnim potrebama kako bi se novac za njihovo funkcionisanje usmerio na porodice i otvaranje dnevnih centara.

Prema oceni NVO, Vlada treba da usvoji zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i da radi na sprovođenju jednistvenog akcionog plana o unapređenju obrazovanja Roma.

Stefanović je upozorio da posledice siromaštva ugrožavaju prava deteta na život, opstanak i razvoj, na igru i obrazovanje, što dovodi do pojave dečjeg rada i diskriminacije.

Siromašna deca će biti isključena iz društva ako odrastaju u okruženju koje ih ne štiti od nasilja, zloupotrebe i eksploatacija i ako nemaju pristup osnovnim uslugama, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: