"Država da pomogne sudstvu"

Za osam godina reforme sudstva došlo do bitnog poboljšanja ali da to nije dovoljno, kaže predsednica Vrhovnog suda Srbije.

Izvor: FoNet

Petak, 01.02.2008.

14:04

Default images

"Korupcija i neefikasnost može se pobediti samo sistematskim merama i tu borbu mora da isprati cela država. Nećemo dobiti kvalitetno sudstvo u pogledu razumnih rokova ukoliko svi u tome ne učestvujemo", rekla je Vida Petrović-Škero na otvaranju Pravosudnog centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u zgradi niškog Okružnog suda.

Ona je kazala da sudstvo ne može osam godina da radi, kako se izrazila "na o-ruk", već da mora da dobije kvalitetnu mrežu sudova, dovoljan broj sudova i adekvatne uslove za rad.

"Kada sve to spojimo imaćemo efikasno sudstvo", navela je Petrović - Škero.

Novootvoreni Centar za edukaciju sudija i tužilaca sastoji se od velike učionice za održavanje seminara i sastanaka i tri kancelarije sa bibliotekom.

Kancelarije Centra otvorene su u Beogradu, Novom sadu i Nišu, a kancelarija Centra biće otvorena i u Kragujevcu.

"Sudovima treba podrška društva"

Sudovi ne mogu da rade bez društvene, političke i podrške izvršne vlasti, koje nema dovoljno, smatra Vojin Dimitrijević.

"Često je sudstvo ostavljeno da se oslanja na svoje snage i da se očekuje da su ovo funkcije koje će obavljati iznimno hrabri ljudi", rekao je direktor Beogradskog centra za ljudska prava na predstavljanju izveštaja pravnih institucija u Srbiji u oblastima organizovanog kriminala, ratnih zločina i diskriminacije u porodici.

"To što je neki sudija hrabar je dobro za njega, ali ne i za društvo, jer moderna država treba da počiva na poštenom građaninu, a ne na junaku", ocenio je Dimitrijević.

Zamenik specijalnog tužioca Mirjana Ilić je, prezentujući podatke o obimu rada i strukturi predmeta u prošloj godini, navela da su primljena 24 predmeta sa elementima organizovanog kriminala, što je za dva više nego u 2006. godini, a prijavama je obuhvaćeno 305 lica, od kojih je protiv 212 podignuta optužnica, dok je za 160 određen pritvor.

Zahtev za istragu zbog pranja novca podnet je protiv 16 lica, od kojih je 13 u pritvoru, protiv 13 zbog primanja mita, devet je u pritvoru, a zbog davanja mita protiv šest lica.

Mirjana Ilić je izjavila da je vrlo često krivično delo zloupotreba službenog položaja ili dužnosti i da je u toj oblasti prošle godine Specijalnom tužilaštvu prijavljeno 135 lica. Protiv 98 je podignuta optužnica, a 69 je u pritvoru.

Sudija Specijalnog suda Radmila Dragičević-Dičić je, uz ocenu da se stiče utisak da je država postala svesna važnosti postojanja tog suda, konstatovala da je kod sudija u celoj Srbiji izražen utisak o važnosti borbe protiv organizovanog kriminala.

Govoreći o ponašanju medija u pojedinim slučajevima pred Specijalnim sudom, Radmila Dragičević-Dičić je ocenila da nije lako suditi u takvim predmetima i svakodnevno biti izložen raznim pisanjima, koja bi mogla da se, u jednom delu, okarakterišu kao zadiranje u tajnost predmeta, kao i raznim izjavama političara i objavljivanju ispovesti optuženih.

Radmila Dragičević-Dičić je rekla da država treba da ozbiljnije povede računa o bezbednosti sudija Specijalnog suda jer, iako neke mere postoje, one nisu sistemske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: