"Zatražiti objašnjenje od Rusije"

Srbija od Rusije treba da zatraži objašnjenje kako su članovi Miloševićeve porodice dobili politički azil, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.02.2008.

13:23

Default images

Itar-tas je objavio, pozivajući se na organe bezbednosti, da su Marko Milošević i Mirjana Marković dobili politički azil od Rusije. Oni su, prema tim izvorima, azil dobili još pre godinu dana. Pres služba Federalne migracione službe Rusije je, međutim, saopštila danas da su Mira Marković i Marko Milošević dobili status izbeglica u Rusiji od marta 2006. godine.

U saopštenju se navodi da su se Markovićeva i Marko Milošević krajem 2005. godine obratili Upravi za migraciju Službe unutrašnjih poslova Moskve, sa molbom da dobiju status izbeglice.

"U skladu sa Međunarodnom konvencijom UN o statusu izbeglica iz 1951. godine i Protokola uz tu konvenciju od 1967. godne, koje je Rusija ratifikovala 1992. godine, u skladu sa ruskim zakonom o izbeglicama iz 1993, ta lica dobila su status izbeglica od marta 2006. godine", navela je pres služba, a preneo je Itar-tas.



Mirjana Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, u izjavi za Radio Slobodna Evropa nije danas htela ni da potvrdi ni da demantuje nezvanične informacije da je dobila politički azil u Rusiji.

Radio Slobodna Evropa: "Da vas pitam, povodom ovih novih informacija u Srbiji i Rusiji, da ste dobili azil, ili državljanstvo?"

Mirjana Marković: "Nemam nikakav komentar na to, izvinite, molim vas."

Radio Slobodna Evropa: "Bilo kakav komentar?"

Mirjana Marković: "Nemam nikakav komentar ni u vezi sa čim, izvinite, molim vas i doviđenja."

Stručnjaci za međunarodne odnose napominju da politički azil zemlje mogu davati onima koji su zbog svojih političkih uverenja proganjani u zemljama čiji su državljani, ali da to, prema njihovoj oceni, ovde nije slučaj.

"Davanje političkog azila licima koja odgovaraju za teška krivična dela je, u stvari, zloupotreba te institucije i svakako bi naša zemlja trebalo da reaguje i da izrazi nezadovoljstvo putem uobičajenih diplomatskih kontakata i komunikacija“, kaže bivši diplomata i nekadašnji ambasador u Moskvi Dušan Lazić.

Davanje političkog azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću je, prema mišljenju Rajka Danilovića, politički signal približavanja domaćih političara Rusiji.

“Saradnja se, očigledno, proširuje, od glasa odbrane Kosova na takve stvari, na zaštitu svojih ljudi. Majka i sin su zaštićeni, dobili su politički azil i, na taj način, zaštićeni su od progona u Rusiji. Ali, van Rusije, zahtevi koji postoje su ostvarljivi. Poruka je jasna – ne damo svoje ljude”, smatra Danilović.

Policija je sa Mirjanom Marković želela da obavi informativni razgovor u vezi sa njenom mogućom umešanošću u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, a pominjala se i u vezi sa istragom o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Njoj se trenutno sudi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja u slučaju u kom je dadilji njenog unuka nelegalno dodeljen stan.

Ona i njen sin Marko Milošević osumnjičeni su da su se, kao vođe kriminalne grupe, devedesetih godina bavili švercom duvana.

Ako iz Rusije otputuju u neku drugu državu, Srbija će zahtevati da se postupi po međunarodnoj poternici koja je protiv njih raspisana, kaže zamenica specijalnog tužioca Mirjana Ilić.

"Ukoliko se pojave na teritoriji neke treće države koja im nije dala azil, mi ćemo zahtevati da se sprovede postupak po poternici koja je raspisana u odnosu na Mirjanu Marković i Marka Miloševića, u smislu toga da se isporuče našoj zemlji, da bi naši organi mogli da nastave postupak protiv njih. Znači, optužnice i krivični postupci i dalje postoje i vodiće se protiv njih“, kazala je Ilićeva.

Do isporučivanja Marka Miloševića i Mirjane Marković ne bi moralo da dođe, ukoliko su spekulacije koje prenose današnje Večernje novosti tačne.

Novosti, naime, prenose informacije koje su „procurile“ u Moskvi, da su supruga i sin bivšeg predsednika Jugoslavije, navodno, dobili rusko državljanstvo.

Novosti se pozivaju na informaciju da su Mira i Marko pre više godina od Rusije zatražili izbegličke legitimacije koje važe tri godine, a po čijem isteku oni koji su ih dobili imaju pravo da traže i rusko državljanstvo.

Ruski ustav, prema pisanju tih novina, kaže da građani Rusije ne mogu biti isporučeni drugim zemljama, ali da im se može suditi na osnovu dokumentacije koju Rusija dobije od zemlje u kojoj je delo izvršeno. Zvaničnih potvrda ove vesti takođe nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: