Ban Ki-mun u Keniji

Ban Ki-mun doputovao je danas u jednodnevnu posetu Keniji i odmah se sreo sa predstavnicima kenijskih suparničkih političkih strana.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.02.2008.

12:45

Default images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je pozvao sukobljene strane da pronađu rešenje za tešku krizu koju su izazvali sporni decembarski izbori. "Želim vam puno sreće i hrabrosti", rekao je Ban predstavnicima dveju strana i poručio im da gledaju dalje od ličnih interesa, "dalje od partijskih linija, gledajte u svetliju budućnost vaše zemlje".

Ban je juče bio u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi i razgovarao sa više od 40 afričkih lidera na samitu Afričke unije gde se sreo i sa kenijskim predsednikom Mvaijem Kibakijem, koga okrivljuju da je pokrao glasove na izborima i tako sebi obezbedio drugi mandat.

Obe strane su navele da napreduju i da se nadaju političkom rešenju, mada su neki posmatrači precizirali da se nasilje toliko pojačalo da ga čak ni političko rešenje neće prekinuti.

Ban se ranije sreo sa svojim prethodnikom u UN, Kofi Ananom, koji posreduje u razgovorima između opozicionog lidera Raila Odinge i Kibakija, a razgovarao je i sa Odingom.

U sukobima u Keniji dosad je ubijeno više od 800 ljudi a oko 250.000 je raseljeno.

Na pomolu dogovor o okončanju političke krize

Sukobljene strane u Keniji dogovorile su se o okviru pregovora o rešenju nasilne političke krize, izjavio je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan koji posreduje u razgovorima između opozicionog lidera Raila Odinge i predsednika Mvai Kibakija.

Tokom političke krize je za 15 dana život izgubilo oko 850 ljudi. Dve strane su u sukobu od izbora održanih 27. decembra, kojima je na vlast vraćen predsednik Kibaki, koji je, kako Odinga tvrdi, lažirao izbore, preneo je Rojters.

Sukobljene strane su saopštile samo da su se dogovorile o smernicama za pregovore, ali da se nadaju da će brzo postići napredak.

Anan je rekao da će zaraćene strane razgovarati o zaustavljanju etnički motivisanih ubistava, o tome kako da dostave humanitarnu pomoć ugroženima, i da reše neposrednu političku krizu pre nego što nađu dugoročnije rešenje, za šta bi mogla biti potrebna godina dana.

"Prvo treba preduzeti neposrednu akciju kako bi se zaustavilo nasilje", rekao je novinarima Anan, koji posreduje u pregovorima.

"Još je važnije da su se dve strane dogovorile da će prva tri pitanja biti rešena u roku od sedam do 15 dana", dodao je on.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni u ponedeljak.

Ministar pravde Kenije Marta Karua složila se sa dogovorom i rekla da će biti preduzete mere da se zaštite životi i imovina, nakon što je nasilje posle izbora preraslo u krvoproliće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: