Postupak protiv Mirčića zastareva

Iako je uvredio novinare Građanskog lista, Milorad Mirčić, funkcioner SRS-a, neće biti osuđen jer sutra nastupa zastarevanje.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

10:58

Default images

Sudski postupak protiv funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića po tužbi novinara Građanskog lista neće biti okončan jer se on ni danas nije pojavio pred sudom, a suđenje 2. februara zastareva.

Na današnjem ročištu u Okružnom sudu u Novom Sadu nije se pojavio ni Mirčićev branilac Nemanja Aleksić, pa je sudija Snježana Jović odlučila da suđenje odloži za 18. februar, iako će sutra nastupiti apsolutna zastara predmeta.

Branioci novinara Građanskog lista predložili su da se pretres ne otkaže i da se saslušaju iskazi novinara tog lista, za koje je Mirčić 2. februara 2004. rekao da rade u "ustaškom i prohrvatskom listu u kome svi smradovi u novinarstvu rade".

Advokati su zatražili da se pretres održi kako bi novinari dobili makar "moralnu satisfakciju" za izrečene uvrede, ali sudija taj zahtev nije uvažila.

"Očigledno je da će postupak zastareti pošto sud nije smeo da sudi Mirčiću, zbog njegove visoke političke pozicije. Da je u pitanju neki običan građanin, sudenje bi odavno bilo gotovo", rekao je advokat novinara Vladimir Beljanski.

On je izrazio uverenje da će u rešenju suda o zastarevanju novinarima biti predoženo da pokrenu parnični postupak za naknadu štete, navodeći da će se to najverovatnije i dogoditi, "što će značiti još jedan predug proces".

Beljanski je kazao da je taj predmet prosledio Evropskom sudu za ljudska prava i izrazio uverenje da će taj sud presuditi u korist novinara Građanskog lista.

"Ukoliko tako bude, štetu neće platiti Mirčić, već građani i poreski obveznici u Srbiji", upozorio je Beljanski.

Direktor Građanskog lista Miodrag Nikić i dvadesetak novinara i urednika tog lista podneli su 30. aprila 2004. privatnu krivičnu tužbu protiv Mirčića, zbog njegovog istupa na konferenciji za novinare 2. februara te godine.

Mirčić je tada rekao da je "Građanski list ustaški i prohrvatski list", u kome "svi smradovi u novinarstvu rade" i da je vlasnik tog lista predsednik Hrvatske Stipe Mesić, te da je "pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića".

Suđenje je tokom četiri godine više puta odlagano, pošto se Mirčić nije pojavljivao pred sudom ili se pozivao na imunitet, na koji nije imao pravo, a zastupnici novinara su upozoravali na odugovlačenje suđenje i želju da dođe do zastarevanja.

Prvi put, Mirčić se na suđenju pojavio 21. januara ove godine i ponovio uvrede na račun novinara Građanskog lista.

"Bahati političari i nemoćno sudstvo"

Redakcija novosadskog "Građanskog lista" saopštila je danas da je epilog "slučaja Mirčić" pokazao, kako se navodi, "svu bahatost i zloupotrebu političke funkcije i položaja u društvu, ali i nemoć pravosuđa u Srbiji".

U saopštenju "Građanskog lista", čiji je vlasnik Miodrag Nikić zajedno sa dvadesetak novinara i urednika tužio lokalnog funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića 2004. godine, navodi se da su on i njegov zastupnik Nemanja Aleksić ponašanjem tokom pretresa računali na zastarevanje predmeta.

"Mirčić, koji je pre četiri godine na sva usta pretio kako će se s novinarima obračunati na sudu, od tada je izbegavao sud i sada mu je verovatno drago što je izbegao kaznu i plaćanje visokog odštetnog zahteva postavljenog u tužbi", kaže se u saopštenju.

Redakcija Građanskog lista, međutim, upozorila je da su "svi izgledi da će taj trošak pasti na leđa poreskih obveznika", jer je taj list u međuvremenu pokrenuo postupak pred Sudom za ljudska prava u Strazburu kako bi se zaštitio.

U saopštenju se ističe da je visoki funkcioner SRS-a učinio ozbiljan atak na slobodu štampe svojim izlivom uvreda i kleveta, izrečenim pre četiri godine na konferenciji za novinare.

On je tada, kako se navodi u saopštenju, lažno optužio "Građanski list" da je iskrivio deo razgovora koji je vođen s njegovim stranačkim kolegom, što je opovrgnuto prezentovanjem javnosti fonozapisa razgovora.

"Zloupotrebio je svoju političku funkciju jer je uvrede i klevete izrekao kao narodni poslanik, a sud izbegavao sklanjajući se iza imuniteta i kad ga više nije imao", dodaje se u saopštenju.

Redakcija "Građanskog lista" ističe da Mirčića u takvom ponašanju "sud nije ni sprečio ni kaznio", niti ga je prisilno doveo da se suoči sa sudijom i onima koje je uvredio i oklevetao, čak ni u slučajevima kad se nije odazivao na sudske pozive.

NDNV: Kazniti krivce za zastaru predmeta

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od nadležnih organa izvršne i pravosudne vlasti da preispitaju okolnosti zbog kojih je došlo do zastare predmeta u slučaju tužbe novinara i urednika "Građanskog lista" protiv funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića.

"Pozivamo nadležne organe izvršne i pravosudne vlasti u Srbiji da preispitaju čitav postupak protiv Mirčića i da donesu adekvatne mere protiv onih koji su svojom neefikasnošću ili opstrukcijom doveli do zastare predmeta", navodi se u saopštenju NDNV-a.

Ocenjuje se da i ovaj slučaj jasno svedoči o tome da je u pojedinim slučajevima "politika iznad pravosuđa", kao i o tome da se položaj nezavisnih novinara i medija u Srbiji ni malo nije popravio.

"Sada je sasvim jasno da će postupak zastareti iz jednog jedinog razloga: sud nije smeo da sudi Mirčiću, zbog njegove visoke političke pozicije. Da je u pitanju neki 'običan građanin', suđenje bi odavno bilo gotovo", navodi se u saopštenju.

NDNV je podsetio da su zastupnici "Građanskog lista" predmet prosledili i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i izrazio očekivanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: