EU: Nije vreme za datume o Kosovu

Nije vreme za razmatranje datuma u vezi sa određivanjem budućeg statusa Kosova, kaže Kristina Galjak.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

07:50

Default images

"Ovo nisu dani za datume", izjavila je Tanjugu portparolka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, ocenjujući da se u javnosti čuju mnogi datumi vezani za slanje buduće misije EU iz oblasti policije i pravosuđa i za proglašenje nezavisnosti Kosova, ali da su to, za sada, "spekulacije".

"Mi, međutim, obavljamo pripreme za delovanje na terenu, šta god da se desi u budućnosti", istakla je ona, dodajući da je "ključno da svi ostanu mirni i da se proces odvija koordinirano".

Na pitanje kada će biti rasprave EU o misiji na Kosovu, Galjakova je odgovorila da će to biti "stalna tema rasprave tokom narednih meseci", uključujući i naredni sastanak Saveta ministara Unije, 18. februara.

Rupel: Kosovo evropski problem

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel rekao je danas u Skoplju da je Kosovo evropski problem i odgovornost Evropske unije.

"Slovenija kao presedavajuća EU misli kao Evropska unija. U decembru je usvojen stav o slanju evropske misije na Kosovo. Smatramo da je Kosovo evropski problem i želimo da adekvatno reagujemo u vezi sa ovim pitanjem od istorijskog značaja", rekao je Rupel posle sastanka sa makedonskim kolegom Antonijem Milošovskim.

Rupel je rekao da to ne znači da se njegovo mišljenje podudara sa stavovima kosovskih političara u vezi sa rešenjem budućeg statusa Kosova.

On je dodao da je kosovsko pitanje već dugo na dnevnom redu EU i ocenio da će tako još dugo biti.

Milošovski je rekao da smatra da će Makedonija moći da i ubuduće pruža "suštinski doprinos" u rešavanju pitanja Kosova, ali da joj je za rešavanje pitanja od regionalnog značaja potrebna veća podrška EU.

Vuk Jeremić i Jan Kubiš o Kosovu

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiv)
Srbija je spremna i dalje na dijalog o Kosovu, ali preduzeće sva dostupna mirna sredstva da očuva suverenitet i teritorijalni integritet Srbije ako Pokrajina proglasi nezavisnost, izjavio je danas u Bratislavi ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je ponovio stav Srbije da je Beograd za kompromisno rešenje, a sa takvim stavom o rešenju statusa Kosova složio se i njegov domaćin, šef slovačke diplomatije Jan Kubiš. Jeremić je novinarima posle susreta sa Kubišem rekao da će Srbija, u slučaju da Kosovo posle predsedničkih izbora u Srbiji jednostrano proglasi nezavisnost, "postupati u skladu sa međunarodnim pravom".

"Upotrebićemo sva dostupna diplomatska, ekonomska, mirna sredstva", rekao je Jeremić i izrazio nadu da do proglašenja nezavisnosti neće doći, ponovivši stav Beograda da će samo kompromisno rešenje doprineti da se na zapadnom Balkanu očuva stabilnost.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš rekao je da, "u traganju za rešenjem (statusa Kosova), nezamenljivu ulogu igraju i EU i OUN" i dodao da Slovačkoj "nije drago kada se ide na jednostrana rešenja".

"Za nas nisu jednostrani koraci nešto što rado vidimo, zato što nose sobom veliki potencijal destabilizacije", rekao je Kubiš.

De Puč: Ubrzava se proces donošenja odluke

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luis Maria de Puč ocenio je da se proces donošenja odluke o konačnom statusu Kosova ubrzava.

"Ubrzo bismo se mogli naći u poziciji da se neke odluke već donesu, a da mi u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o tome nećemo imati prilike ni da diskutujemo. To je realnost sa kojom ćemo morati da živimo", kazao je De Puč za RTS.

On je naveo i da bi separatisti u ostalim delovima sveta mogli da koriste eventualnu nezavisnost Kosova, ali da to, prema njegovom mišljenju, ne bi imalo posledica.

"Mislim da ne može da bude posledica jer nema direktnih dodirnih tačaka, ni istorijskih ni demografskih", naveo je De Puč.

"Sačuvati polukonsenzus u EU o Kosovu"

Moramo da budemo svesni da se nalazimo u teškoj situaciji kad je reč o rešavanju problema Kosova, ocenio je u razgovoru za Dojče vele švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt, naglasivši da je nužno sačuvati ono što je nazvao "polukonsenzusom" članica Evropske unije o Kosovu.

Na pitanje da li će Švedska priznati nezavisnost Kosova, i to među prvima, Bilt je odgovorio: "To ćemo još videti. Morali bismo razmotriti formu priznavanja. Tu je, uostalom, i Rezolucija 1244, koja je i dalje na snazi."

Ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, predstoji "dugotrajan period problema", naglasio je šef švedske diplomatije.

"Mi ćemo se svakako i dalje o tome pitanju konsultovati sa drugim državama EU. Ne bih o rundama, sve je jedna runda. I to je za one koji Uniju žele da podele. Mene to ne zanima, jer bi nam takva pozicija stvorila ozbiljne probleme u rešavanju pitanja koja nas u budućnosti tek očekuju", rekao je Bilt.

On dodaje da bi sve bilo mnogo lakše da je dogovor između Beograda i Prištine bio moguć, kao i da je doneta odluka u Savetu bezbednosti UN.

"Ali, moramo da manevrišemo u rešavanju tog pitanja koliko nam prostor dozvoljava", rekao je Bilt.

Rumunija neće moći da prizna Kosovo

Trajan Basesku (Beta, arhiva)
Rumunski predsednik Trajan Basesku ponovio je da njegova zemlja neće priznati nezavisnost Kosova.

On je ocenio da bi priznavanje nezavisnosti poslalo lošu poruku manjinama i predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

"Moja zemlja neće moći da prizna proglašenje nezavisnosti Kosova, bez obzira na kom nivou, bilo da je koordinisana nezavisnost ili jednostrano proglašena", rekao je Basesku novinarima u Briselu posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom.

Rumunski predsednik je upitao "kakva poruka se šalje multietničkim društvima ili državama suočenim s etničkim problemima ili zamrznutim konfliktima".

"Mogli bismo da prekršimo Povelju Ujedinjenih nacija i Helsinški akt", koji su garantovali 60 godina mira u Evropi, naveo je rumunski predsednik.

Basesku je juče u Briselu razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, uoči aprilskog samita Atlantskog saveza u Bukureštu.

Kipar protiv, Španija rezervisana

Kipar ni pod kakvim okolnostima neće revidirati protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, izjavila je u Helsinkiju ministarka spoljnih poslova Erato Kozaku-Markulis.

Madrid ne odstupa od stava u pogledu eventualnog unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova i izražava rezerve prema takvom planu, jer "strahuje da bi to moglo ohrabriti baskijske i druge separatističke težnje u Španiji", izjavio je španski premijer Hose Luis Sapatero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: