Tekst sporazuma sledeće nedelje

Tekst prelaznog Sporazuma Evropske unije i Srbije biće dostavljen zvaničnom Beogradu sledeće nedelje, saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

07:34

Default images

Kako je za B92 rečeno u Briselu, tekst se zasniva na zaključcima zasedanja Saveta ministara EU koji je u ponedeljak Srbiji ponudio da 7. februara potpiše sporazum koji bi, između ostalog, otvorio put ka potpunom ukidanju viza za građane Srbije.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren kaže da je politički sporazum, koji je EU ponudila Srbiji, vrlo snažan signal evropskoj perspektivi Srbije.

Ren je za Dojče vele rekao da je sporazum "svojevrsna kapija za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU". "Ovde se radi o načinu života, pripadanju zajednici naroda koji poštuju principe demokratije, vladavine prava i fundamentalnih sloboda, čija se politika bazira na miru i pomirenju", dodao je on.

Na pitanje da li bi na sastanku Ministarskog saveta EU 18. februara, ako Srbija ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom, mogao da se potpiše Sporazum o pridruživanju, Ren je rekao da bi to trebalo da se desi vrlo brzo.

On je dodao da se očekuje i da u februaru novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poseti Beograd i napravi novu procenu saradnje Srbije s Hagom.

Ren je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja njegovog mandata, u aprila 2009, dobiti status kandidata za članstvo u EU.

On je rekao da energetski ugovor između Rusije i Srbije nije otežavajući faktor u željama Beograda da pristupi EU.

Bilt: Još podstreka Srbiji

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt danas je u Berlinu rekao da će Evropska uniji ponuditi još podstreka Srbiji.

"Ponuda EU Srbiji je značajna", i "to nije sve, još toga će uslediti", rekao je Bilt na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom.

Bilt je ocenio da predstoje "teška vremena sa teškim odlukama", dok je Štajnmajer naglasio da je EU svesna izazova koji joj predstoje.

"Mi nismo naivni, mi znamo šta nas čeka", rekao je šef nemačke diplomatije.

Bilt je rekao da je EU "na dobrom putu" i "blizu konsenzusa" u vezi sa Kosovom, ali je izrazio zabrinutost zbog ekonomskih i socijalnih prilika na Kosovu u narednom periodu.

On je ocenio da bi bilo mudro "usredsrediti se na dane posle promena", odnosno, kako navodi AFP, proglašenja nezavisnosti.

Vlada: Detaljana analiza sporazuma

Slobodan Samardžiæ (FoNet, arhiva)
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da će sporazum pažljivo razmotriti i analizirati, a potom i izraditi svoj tekst.

Takođe, Vlada je najavila da bi taj sporazum trebalo da pokaže saglasnost svih zemalja članica da Srbija treba da postane deo Evropske unije. Jedan deo predstavnika Vlade brine i zbog samog naziva sporazuma.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da treba videti da li je predloženi sporazum na nižem nivou od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, o kojem je Srbija pregovarala sa Evropskom unijom.

"To je jedna otvorena stvar, koju mi moramo pažljivo da razmotrimo kad budemo dobili tekst tog sporazuma. Ono što je nagovešteno kao sadržaj tog sporazuma - liberalizacija viza, politički dijalog, trgovinska saradnja i trgovinski odnosi, koji treba da dovedu do formiranja zajedničkog tržišta Evropske unije i Srbije, i obrazovanje, sem liberalizacije viza, nalaze se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ispregovarani su na jedan detaljan način", rekao je Samardžić.

On kaže da je pitanje da li Vlada ima neki drugi predlog.

"To je ono što će se raščistiti kad dobijemo taj predlog", rekao je ministar Samardžić.
Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiva)
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić naveo je da se, prema zaključcima Saveta ministara Evropske unije, u političkom sporazumu prvi put pominje da će Srbija biti članica Unije i da će biti ukinute vize.

"To je prvi put u jednom dokumentu napomenuto. Drugi element se tiče viza, i zemlje članice u čijoj je ingerenciji odluka o ukidanju viza prema našim građanima očekuju da sporazum o ukidanju viza napreduje i, samim tim, dali su pun mandat Evropskoj komisiji da ide do kraja i da se vize ukinu", kaže Đelić.

Đelić je izjavio da bi politički sporazum trebalo da bude dostavljen Vladi Srbije do kraja nedelje ili najkasnije u ponedeljak i da veruje da će sporazum sa Evropskom unijom biti potpisan 7. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: