Samardžić: Bez nasilnih akcija

Slobodan Samardžić izjavio da Srbija neće preduzimati nasilne akcije prema Kosovu ako ta pokrajina proglasi nezavisnost.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.01.2008.

19:40

Default images

Kako je saopštilo ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Samardžić je u intervjuu najgledanijoj albanskoj TV stanici "Top čenel" iz Tirane akcenat stavio na pojašnjavanje srpskog predloga o suštinskoj autonomiji. On je rekao da taj predlog predstavlja pozitivan koncept, po kojem bi Kosovo bilo teritorija sa najvećim stepenom autonomije u okviru države Srbije.

"Predlog Srbije je miroljubiv. Srbija neće preduzimati nikakve nasilne akcije prema Kosovu ako ono proglasi nezavisnost. Važno je da kosovski Srbi u tom trenutku ostanu deo režima Srbije, za šta ćemo se mi pobrinuti. Bitno je da kosovski Albanci ne primenjuje nikakvo nasilje prema Srbiji i prema Srbima. Mi prosto želimo da takav način rešavanja naših sukoba ostane u prošlosti", rekao je Samardžić.

Srbija želi da Kosovo zadrži u međunarodno-pravnom smislu, dok se u ostalim aspektima života kosovskih Albanaca ne bi mešala, naveo je Samardžić, kao i da predlog Beograda nudi sve prednosti albanskom stanovništvu na Kosovu i stepen autonomije koji danas nema nijedna teritorija u svetu.

On je kazao i da je Vlada Srbije čvrsto protiv podele Kosova, i da to nije bila strategija srpskog pregovaračkog tima. Dodao je da Srbija neće podržati podelu kao trajno rešenje ako do nje de fakto i dođe.

"Kao centralna država u regionu, Srbija je svesna osetljivosti granica i mogućnosti lančanih reakcija", rekao je ministar za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: