Svedočio pripadnik "Žutih osa"

Na suđenju optuženima za ratne zločine u Zvorniku 1992. svedočio je Miroslav Nikolić, nekadašnji pripadnik jedinice "Žute ose".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.01.2008.

14:56

Default images

On je rekao da o zločinima u toj opštini nema neposrednih saznanja. Nikolić je, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kazao da je, kao dobrovoljac u Zvorniku, bio od sredine aprila do početka juna 1992. godine u jedinici kojom je komandovao Vojin Vučković zvani Žuća i da je bio zadužen za selo Kozluk.

Nakon ranjavanja, sredinom maja svedok je rekao da je napustio Zvornik, a da je po povratku Kozluk bio prazan.

Za prisilno iseljavanje muslimanskih meštana iz sela Kozaluk i Skočić optuženi su nekadašnji predsednik privremene vlade Zvornika Branko Grujić i tadašnji komandant Teritorijalne odbrane grada Branko Popović.

Oni se terete i za to da su znali a da nisu sprečili pripadnike jedinice "Žute ose" da izvrše zločine u Domu kulture u Čelopeku gde je ubijeno najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič i na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana", gde je ubijeno najmanje troje ljudi.

Svedok je rekao da je jednom bio u Domu kulture u Čelopeku po dojavi da se tamo nalaze tri Muslimana koja su pre rata skrivala oružje.

"Imao sam informaciju da se radi o tri Muslimana iz Diviča, ali pošto je to mesto bilo iseljeno, raspitao sam se i saznao da su u Čelopeku", rekao je on.

Nakon ispitivanja u odvojenoj prostoriji, prema njegovim rečima, trojica zatvorenika su vraćena u deo gde se nalazilo između 150 i 200 ljudi i da preme njegovom sećanju nije bilo ranjenih.

Nikolić je posvedočio da se u tom periodu pričalo da Repić (Dušan Vučković koji je preminuo uoči suđenja u Beogradu) pobio neke ljude u Čelopeku.

"Rekao sam Žući da sam čuo da je njegov brat pobio sedam-osam Muslimana", rekao je svedok, navodeći da se ne seća kako je na to reagovao komandant "Žutih osa" reagovao.

On je naveo da je Repić bio "psihički bolestan" i da je jednom i na njega potegao pištolj kada mu je rekao da se smiri.

Za zločine na lokalitetima "Eklonomija" i "Ciglana" Nikolić je rekao da je saznao iz novina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: