Nicović za licitaciju

Đorđe Nicović, vlasnik PIK "Bečej" pozvao Ministarstvo poljoprivrede da organizuje licitaciju kako bi se nadmetao sa poljoprivrednicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

12:11

Default images

On je to učinio nakon priloga emitovanih na televiziji B92 u kojima su poljoprivednici optužili lokalnu samoupravu i PIK za kršenje Zakona o zemljištu postizanjem dogovora o ceni zakupa državnog zemljišta preko vansudskog poravnjanja.

Po vansudskom poravnjanju, između PIK-a "Bečej" i lokalne samouprave ovaj kombinat je platio između 5.500 i 6.000 dinara za zakup 12.000 hektara državne zemlje u 2007 godini.



Poljoprivrednicu su u otvrenom pismu ministarstvu poljoprivrede ponudili četiri puta više.

ĐorđeNicović, koji je u aprilu kupio većinski udeo u PIK tvrdi da je on u posed ušao tek u poslednjem kvartalu, a da je glavni krivac zbog kojeg zemlja nije izlicitirana - država.

"Država je da bi što skuplje prodala PIK Bečej odložila licitacije. Mi očekujemo licitaciju na kojoj ćemo učestvovati, sa svima koji hoće da se sa nama takmiče na licitacije te zemlje", rekao je on.

PIK "Bečej" poseduje najbolji zapat u zemlji od više hiljada krava, više hiljada krmača, nekoliko hotela i ugostiteljskih objekata, pogone za toplu preradu povrća, kao i tri hiljade hektara sopstvne zemlje.

Državi je za PIK plaćeno trinaest miliona evra. Cena hektara zemlje u Bečeju je preko 5.000 evra po hektaru.

Poljoprivednici traže da se zakon ispoštuje i da svi pod jednakim uslovima imaju pravo da licitiraju zemlju.

"Tražimo samo poštovanje zakona, da važi za sve jednako. Kada je reč o neizdavanju državne zemlje u opštinama Temerin i Bečej, mislimo da je zakazalo rukovodstvo opštine kako bi išlo na ruku ovdašnjim kombinatima. Niko nije protiv kombinata, ali trebalo bi da svi imamo iste uslove, kaže Gojko Eremin, poljoprivrednik iz Bečeja.

Đorđe Nicović tvrdi da će, ukoliko neizlicitira državnu zemlju, morati da otpusti veliki broj radnika jer će morati da ugasi stočarsku proizvodnju i preradu povrća.

Zato je, kako tvrdi, spreman na licitaciju u kojoj će platiti više od poljoprivednika.

"Platićemo svaku cenu koja se bude licitirala. Samo neka se ta licitacija organizuje što pre", kaže on.

Poljoprivrednici tvrde da ih ne interesuje ko je kriv i da samo žele da budu jednaki pred zakonom, a i da će najverovatnije izlicitirati samo polovinu zemlje.

U svakom slučaju, pogotovu u svetlu novog Zakona o zemljištu i predstojećeg Zakona o restitituciji pitanje državnog zemljišta nije ni blizu završetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: