Davos: Optimizam bogatih i moćnih

Vodeće ličnosti poslovne, političke i humanitarne svetske elite zaključile su ovogodišnje okupljane sa visokim očekivanjima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

10:46

Default images

Oni su u švajcarskom zimskom centru Davosu iskazali optimizam, pre svega, o mogućem izaralesko-palestinskom mirovnom sporazumu i paktu o klimatskim promenama. Bivši btitanski premijer Toni Bler rekao je na kraju skupa da sporazumi o oba pitanja treba da budu postignuti do kraja 2008. godine.

Deleći isti nivo optimizma, nobelovac Eli Vizel je pozvao Kinu da otvori vrata dalaj lami. Takođe, da se okonča konflikt u sudanskoj pokrajini Dafur.
Šef korporacije PepsiKo, Insra Noji apelovao je na niže cene hrane tako da siromašni u ovoj godini ne osete glad.

Ovogodišnje, trideset i osmo po redu, okupljanje bogatih i moćnih je izgleda prošlo bez ikakve sumnje u ono što se može postići u bližoj budućosti, uprkos strahovanja da bi ekonomske nevolje u SAD mogle da uvedu svet u recesiju.

"Vlada umereni optimizam zato što su mnoge mogućosti pred nama", izjavio je osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.

"Ali, ako se ne suočimo sa izazovima, jednog dana čak i najveće mogućnosti neće biti dovoljne da garantuju budućost čovečanstva, ako su imaju u vidu klimatske promene, terorizam i siromaštvo", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: