Tadić: Evropa ili izolacija

Boris Tadić poručio mladima da 3. februara biraju između njegovog evropskog puta i povratka na vreme vlasti radikala i izolacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

07:02

Default images

"Moj program je jedini siguran put koji Srbiji može da donese stabilnost i bolju budućnost svim našim ljudima, a Šešeljev i Nikolićev radikalski je put sukoba, izolacije i ekonomskog nazadovanja", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u obraćanju mladima u beogradskom Narodnom pozorištu.

"Vi ste mladi i možda se ne sećate vlasti radikala i nesreće koju je ona donela Srbiji, i dobro je da to ne znate. Daću sve od sebe da vam se takva stradanja nikada ne dese", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije naveo je da je njegov plan bolja i izvesna budućnost, kvalitetnije školovanje, da se diploma ceni, nova radna mesta i poslovi, ulaganja u Srbiju, bolje plate, sigurnije i veće penzije i lečenje dostupno svima.

"Samo evropska Srbija može da ima pasoše bez viza i samo jaka i stabilna može da ide napred", rekao je Tadić.

"Tadića će podržati pristalice DSS"

Dragan Šutanovac uveren je da će pristalice DSS-a u drugom krugu predsedničkih izbora 3. februara podržati Borisa Tadića.

"Osećam veliku podršku pristalica Demokratske stranke Srbije u Srbiji, imao sam priliku da razgovaram sa predsednicima njihovih opštinskih odbora i oni podržavaju Borisa Tadića, tako da očekujem da 90 odsto članova i birača DSS-a glasa za Borisa Tadića", rekao je potpredsednik Demokratske stranke sinoć u Valjevu.

Šutanovac je rekao da je za "narodnjačku koaliciju"bilo najbolje da je od prvog dana bila za Borisa Tadića, ali da "ne zna koji im je motiv bio da tako ne urade, odnosno koji manevarski prostor eventualno sada imaju".

Potpredsednik DS-a, koji je i ministar odbrane u Vladi Srbije premijera Vojislava Koštunice, lidera DSS-a, kazao je da je "o svemu razgovarao i sa kolegama ministrima iz DSS-a koji takođe podržavaju Borisa Tadića, ali da ne zna da li će se i kada oglasiti".

Šutanovac je rekao da radikali gube strpljenje zbog istraživanja koja pokazuju da loše stoje, pa da zbog toga nastoje da se "sakriju sami od sebe" i da svoje greške pripišu DS-u i Borisu Tadiću.

"Radikali žele da pokažu kako Tomislav Nikolić nije obećavao vojne baze, nije obećavao rusku guberniju, nije obećavao uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, da u intervjuu uglednom japanskom časopisu nije rekao da Rusiji nudi da iznad Srbije postave atomski štit", rekao je Šutanovac.

On je rekao da je uveren da razliku u broju glasova posle prvog kruga izbora, koja je u korist Tomislava Nikolića, 3. februara neće biti teško nadoknaditi.

Upitan da li će Srbija 28. decembra sa Evropskom unijom postpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, on je rekao da je "svejedno da li će taj sporazum biti potpisan 28. januara ili 5. februara".

"Važnije je da Srbija ispuni standarde za pridruživanje Evropi, da u Srbiji budu etablirani standardi Evropske unije", rekao je Šutanovac.

Mladenović: DSS još uvek nije odlučio

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da njegova stranka još nije odlučila koga će podržati u drugom krugu predsedničkih izbora.

Gostujući u Utisku nedelje na TV B92 Mladenović je rekao i da se ne zna da li će DSS uopšte i pozvati svoje birače da glasaju za nekog od dva kandidata. On je negirao da DSS svojim ponašanjem prećutno podržava Tomislava Nikolića.

Mladenović je ponovio da je DSS uputio Demokratskoj stranci predlog aneksa koalicionog sporazuma i dodao da DSS nije uslovljavao Velimira Ilića za podršku u prvom krugu predsedničkih izbora.

"Velimiru Iliću nije postavljan uslov, kao što se ni sada ne postavlja. Ovo nije uslovljavanje DS-a, ovo je preciziranje onoga što treba da činimo. Ovde je u pitanju definisanjenjasne državne politike i to je suština našeg predloga, nikakvo uslovljavanje niti ucenjivanje", rekao je Mladenović.

LDP i NVO ponovo traže pregovore

Član predsedništva LDP Nenad Prokić izjavio je u "Utisku nedelje" da njegova stranka neće podržati Borisa Tadića ukoliko on ne bude razgovarao sa Čedomirom Jovanovićem i ne pruži garancije za promenu svog političkog kursa.

"Ukoliko Boris Tadić podrazumeva da će tzv. iskrene proevropske snage - Ištvan Pastor, LDP, NVO, bez poziva, sa tako indiferentnim stavom, biti na njegovoj strani, a on da ih nipodaštava, to će govoriti o njegovoj politici bez obzira na obećanja koja daje u smislu proevropske politike i ja u tom slučaju neću izaći da glasam", rekao je Prokić.

Danas je i nekoliko nevladinih organizacija apelovalo na predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića da u poslednjoj nedelji izborne kampanje razgovara s predstavnicima stranaka manjina, Liberalno-demokratske partije i civilnog sektora i uputi jasnu poruku kako će voditi Srbiju na evropskom putu.

"Nedovoljno jasne poruke Borisa Tadića i njegovi brojni ustupci snagama koje otvoreno istupaju protiv integracija Srbije u Evropu mogu dovesti do apstinencije upravo onih koji su za evropsku Srbiju", stoji u apelu.

Nove podrške Borisu Tadiću pred drugi krug

Demokratska partija Bugara podržala je danas predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i pozvala pripadnike bugarske manjine u Srbiji da 3. februara izađu na biračka mesta i glasaju za Borisa Tadića.

"Time ćemo ostvariti politički cilj postavljen 5. oktobra 2000. godine", kaže se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, Tadić promoviše politiku za stvaranje novog političkog ambijenta i pravnih mehanizama kojima bi se garantovalo ostvarivanje nacionalnih i građanskih prava i sloboda bugarskog naroda u Srbiji.

Takođe, Vojvođanska partija saopštila je da je na sednici njenog predsedništva jednoglasno doneta odluka da se u drugom krugu predsedničkih izbora podrži Boris Tadić.

"Vojvođanska partija drugi krug dočekuje u optimističkom raspoloženju, jer građani biraju svoju evropsku budućnost. To je besumnje opredeljenje većine Vojvođana, a verujemo i većine građana cele Srbije. Očekujemo veću izlaznost i potvrdu evropskog puta, za koji nema alternative", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: