Odbrana: Osloboditi Haradinaja

Odbrana Ramuša Haradinaja tvrdi da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu za zločine nad Srbima i Romima u okolini Dečana 1998.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

22:42

Default images

"Tužilaštvo nije dokazalo da je Haradinaj naredio, odobrio ili dozvoljavao bilo koji zločin iz optužnice i stoga mi smatramo da treba da bude oslobođen", naglasio je u završnoj reči branilac Haradinaja Ben Emerson.

Emerson je ocenio da dokazi koje su tužioci prikazali tokom suđenja nisu dovoljni za zaključak optužbe da je 1998. na kanalu kod Radonjićkog jezera, u blizini Haradinajevog štaba u selu Glođane kod Dečana, OVK streljala srpske, albanske i romske civile otete u okolnim selima.

Prema optužnici, na toj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci 31 od 40 osoba koje su ubili pripadnici OVK pod komandom Haradinaja.

"Iz izvedenih dokaza ne može se zaključiti da je OVK ubila te ljude", tvrdio je, nasuprot tome, branilac Emerson, ocenjujući da su okolnosti smrti žrtava tokom procesa ostale "nejasne".

Po njegovim rečima, tužioci "nemaju ideju, niti dokaze ko je ubio te ljude", niti kako su leševi dospeli na mesto na kojem su pronađeni.

Advokat Haradinaja negirao je i navod optužbe da je to područje u kritično vreme bilo pod čvrstom kontrolom OVK, tvrdeći da iz iskaza svedoka optužbe proizilazi da su srpska policija i VJ sve vreme bile prisutne i delovale u tom području.

Tragovi od metaka na zidovima kanala, koje su tužioci protumačili kao dokaz da su žrtve streljane na tom mestu, prema braniocu Emersonu, samo pokazuju da su kod Radonjićkog jezera vođene borbe OVK i srpskih snaga.

Emerson je tvrdio i da je policija u istrazi o masovnoj grobnici kod Radonjićkog jezera "falsifikovala svedočenja i dokaze" i da su nalazi poslužili u propagandne svrhe.

Prema odbrani, napadi i otmice srpskih civila, te Albanaca i Roma koje je OVK smatrala kolaboracionistima u selima oko Dečana, navedeni u optužnici, nisu bili odobreni od Haradinaja i sproveli su ih "neidentifikovani pojedinci".

Branilac Emerson je, pored toga, tvrdio i da su, nasuprot navodima optužnice, dva srpska meštanina sela Dašinovac ubijena u borbi, pošto su prvi otvorili vatru na OVK, a da su dva policajca takođe stradala u "razmeni paljbe".

"Ne postoji ni najmanji dokaz da je Haradinaj naredio ili dozvoljavao napade na kolaboracioniste", kazao je njegov advokat, tvrdeći da je za ubistvo jedne Albanke iz optužnice nije odgovorna OVK, nego rivalska albanska paravojska Oružane snage Republike Kosovo.

Odbrana je tvrdila i da su nedovoljni dokazi za zaključak da je Haradinaj i svoju rodnu kuću u kojoj je imao i štab koristio za mučenje zarobljenika.

Po Emersonovim rečima, tužioci nisu dokazali ni tvrdnju da su napadi na civile bili sistematični, u okviru kampanje progona čiji je cilj bilo uspostavljanje potpune kontrole OVK nad područjem oko Dečana,

Tužilac Dejvid Re juče je u završnoj reči tvrdio da je dokazao krivicu Haradinaja i saoptuženih Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja za svaku od 37 tačaka optužnice.

U završnom pisanom podnesku, objavljenom prošle nedelje, haško tužilaštvo je zatražilo da svoj trojici bivših pripadnika OVK, kao učesnicima u zajedničkom zločinačkom poduvhatu, bude izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: