Nastavljeno suđenje Glavašu

Pred Zagrebačkim sudom danas je u nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i još šestorici optuženih za likvidacije Srba u Osijeku 1991.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

15:41

Default images

Sud je odbio zahtev odbrane da se iz sudnice udalje predstavnici nevladinih organizacija koje su tražile da se preispita odluka hrvatskog parlamenta o puštanju Glavaša na slobodu.

Vanraspravno veće ukinolo je 11. januara Glavašu pritvor zbog dobijanja statusa poslanika i tako stečenog imuniteta, a dan kasnije Sabor je izglasao da će se braniti sa slobode i da mu se više ne može odrediti pritvor. Prošlog petka odlukom Vrhovnog suda odluka o Glavaševom puštanju na slobodu je postala pravosnažna.

Sudija Želko Horvatović odbio je zahtev Glavaševe obrane da se iz sudnice izbace predstavnici tri nevladine organizacije koje su javno protestirale zbog puštanja Glavaša iz pritvora i tražila da se ta odluka preispita.

Advokat Veljko Miljević, koji je donedavno bio na čelu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, ali je zamrznuo svoje članstvo, tvrdio je da su predstavnici Građanskog odbora za ljudska prava, Dokumente i Centra za mir i nenasilje iz Osijeka doveli u pitanje ustavno i zakonski zasnovanu odluku Hrvatskog sabora, dodavši da su udruženja u sudnici kao predstavnici stručne javnosti iako nisu ni objektivni ni stručni.

Sudija Horvatović kod odbijanja predloga podsetio je da svako ima pravo na mišljenje o odlukama predstavnika političke vlasti jer je to jedno od osnovnih demokratije.

Posle toga je muž Gordane Getoš Magdić, optužene za učešće u tim zločinima, dao iskaz u kome je tvrdio da ju je njen prvi advokat ucenjivao preteći joj oduzimanjem deteta ako ne bude teretila Glavaša.

Ivica Magdić prozvao je prvog advokata svoje žene, Radoslava Arambašića, da joj je pretio oduzimanjem deteta i visokom zatvorskom kaznom ako ne pristane teretiti Glavaša i druge optužene, dodavši i da je Arambašić, koji je dobar prijatelj državnog tužioca Mladena Bajića, morao raditi prljavo zbog svojih greha i zločina iz prošlosti.

Glavaša i još šestoro optuženih pripadnika paravojne jedinice u Osijeku terete se za ubistvo najmanje deset civila na obali Drave 1991. godine, a Glavaša kao naredbodavca i u slučaju zatvaranja i mučenja petoro i likvidaciie dvojice Srba u njegovom sedištu u gradu.

Suđenje se nastavlja sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: