Dahta odustala od kupovine JRB-a

Prvoplasirani singapursko-kiparski konzorcijum Dahta odustao je od kupovine Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

14:58

Default images

Ovu vest potvrdili su zvanično i u Agenciji za privatizaciju. U Agenciji su saopštili da prvoplasirani konzorcijum, koji čine kompanije Daksin (Daxin) i Tamoza, nije naveo razloge zbog kojih odustaje od kupovine 70 odsto akcija najveće kompanije u Srbiji za rečni transport. Novinari emisije "B92 istražuje" bavili su se nedavno spornim postupkom privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Rok za potpisivanje ugovora sa prvoplasiranim ponuđačem ističe 29. januara. Do tada bi, prema zakonu, Agencija za privatizaciju trebalo da ispita opravdanost razloga za odustajanje od pregovora.

U slučaju da ne postoje opravdani razlozi za odustajanje od pregovora, Agencija bi konzorcijumu Dahta mogla da naplati bankarsku garanciju, koja za ovaj posao iznosi 300.000 evra.

Prvoplasirani do 29. januara takođe ima pravo da se vrati u pregovore.

Posle pomenutog datuma, ukoliko prvoplasirani odustane, Agencija bi pregovore trebalo da nastavi sa drugoplasiranim ponuđačem. Ukoliko bi i drugoplasirani odustao, tender za privatizaciju JRB bio bi ponovljen.

B92 izveštavao je prošlog vikenda o aferi vezanoj za privatizaciju JRB-a. Drugoplasirani Palmali šiping, sa Malte, tada je tvrdio da kopije ugovora, koje treba da dokažu da se prvoplasirani konzorcijum Dahta bavio rečnim transportom, predstavljaju falsifikat.

Bavljenje rečnim transportom bilo je jedan od uslova zahtevanih na tenderu za Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Tamoza –Daksin su za JRB ponudile 32,25 miliona evra, uz investicije vredne 10 miliona.

JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova. Kapacitet plovnih objekata je oko 250.000 tona tereta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: