Pakistan: Ubijeno 37 pobunjenika

U sukobu pakistanskih vojnika pobunjenika danas je ubijeno 37 islamskih boraca i pet vladinih vojnika.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2008.

08:57

Default images

Pobunjenici su napali utvrđenje u južnom Vaziristanu, oblasti u kojoj operišu Al Kaida i pobunjenici bliski talibanskom pokretu. To je drugi napad u toj oblasti ovog meseca. Ekstremisti su pre zore napali Tvrđavu Lahda u kojoj su stacionirane vladine snage i obližnji izviđački punkt u Južnom Vaziristanu, na granici sa Avganistanom, saopštila je vojska i rekla da je 37 pobunjenika i pet vojnika ubijeno u borbama.

U toj oblasti je samo ovog meseca ubijeno više od 150 pobunjenika i vojnika.

Ta granica je postala prva linija odbrane u ratu protiv terorizma od kada se Pakistan udružio sa Amerikom posle terorističkih napada 11.
septembra 2001. godine. Vašington je dao Pakistanu milijarde dolara pomoći za borbu protiv ekstremista.

Veruje se da se u toj oblasti, koja nije pod punom kontrolom centralne vlade, skriva ekstremni lider Baitula Mehsud za koga američka obaveštajna agencija CIA veruje da je organizator atentata na vođu pakistanske opozicije Benazir Buto, 27. decembra.

Nasilje u pograničnim delovima Pakistanae i serija samoubilačkih napada u kojima je ubijeno na stotine ljudi stvorili su poslednjih meseci nesigurnost u zemlji, i to uoči parlamentarnih izbora 18. februara za koje mnogi veruju da će oslabiti vlast predsednika Perveza Mušarafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: